"Za aflatoksine je kriva stočna hrana!": S tržišta se povlače neka pakiranja Vindijinog i Dukatovog trajnog mlijeka

Foto: Vindija, Dukat

MINISTARSTVO poljoprivrede izvijestilo je o povlačenju pojedinih pakiranja Dukatovog i Vindijinog trajnog mlijeka s tržišta, u svrhu prevencije i zaštite potrošača. Navode kako se sumnja na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1 u mlijeku. Upozorenje je stiglo s tržišta BiH.


Iz prodaje se povlači Vindijino trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 03. srpnja 2013. godine, Vindijino UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 24. i 31. svibnja 2013. godine, Dukatovo trajno mlijeko s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od pola litre, s rokom valjanosti do 24. lipnja 2013. godine te Dukatovo trajno mlijeko "Lagano jutro" s 2,8 posto mliječne masti, u pakiranju od jedne litre, s rokom valjanosti do 25. travnja 2013. godine.

Nakon što su nalazom Hrvatskog veterinarskog instituta utvrđene koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih, uzorci mlijeka su poslani u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Rezultati tih nalaza će biti poznati sredinom veljače.

Ministarstvo poljoprivrede je potrošačima poručilo kako "nema razloga za zabrinutost", jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

Priopćenje Ministarstva poljoprivrede prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo poljoprivrede kao nacionalna kontakt točka za sustav brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (HR RASFF) obavještava potrošače o povlačenju i opozivu pojedinih šarži mlijeka sa tržišta, proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., u svrhu prevencije i zaštite potrošača zbog sumnje na povećanu koncentraciju Aflatoksina M1, na koju smo upozoreni sa tržišta BiH.

Nakon službenog uzorkovanja mlijeka kod proizvođača Vindija d.d. i Dukat d.d., te po nalazu Hrvatskog veterinarskog instituta, utvrđene su koncentracije Aflatoksina M1 manjih odstupanja od dozvoljenih. Uzorci mlijeka poslani su u Referentni laboratorij u Beč radi dodatne potvrde nalaza. Isti će biti poznati sredinom mjeseca veljače.

Proizvođači su upoznati sa rezultatima nalaza, te im je naložen opoziv i povlačenje iz prodaje sa hrvatskog i svih ostalih tržišta sljedećih proizvoda:

Vindija d.d.
- trajno mlijeko, 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 03.07.2013.
- UHT (homogenizirano i sterilizirano) mlijeko 2,8% m.m., pakiranje: 1 L, s rokom valjanosti: 24. i 31.05.2013.
 
Dukat d.d.
- trajno mlijeko 2,8% m.m., pakiranje 0,5 L, s rokom valjanosti:. 24.06.2013.
- trajno mlijeko "Lagano jutro" 2,8% m.m., pakiranje 1L, s rokom valjanosti: 25.04.2013.
 
Proizvođači su nas izvijestili da su sve navedene šarže mlijeka zadržane u skladištima proizvođača ili ih trenutno povlače s tržišta, a izvoz mlijeka na tržište BiH je zaustavljen.

Ovim putem Ministarstvo poljoprivrede obavještava potrošače kako nema razloga za zabrinutost, jer se radi o minimalnim odstupanjima od propisanih.

U cilju zaštite zdravlja potrošača, predlažemo potrošačima da obrate pažnju na rokove valjanosti navedenih proizvoda, te da iste ne koriste.

Veterinarska inspekcija provodi daljnji sustav nadzora nad svim proizvođačima mlijeka u cijelom lancu proizvodnje s ciljem pronalaženja uzroka ovakvih nalaza. Poduzimaju se i daljnje istražne aktivnosti vezane uz sljedivost u proizvodnji, s obvezom kontrole od strane proizvođača trajnog i svježeg mlijeka prije stavljanja na tržište, kao i kontrole sirovina svih dobavljača u cilju isključenja uzroka.

U istu svrhu, i tvrtke Vidija d.d. i Dukat d.d. također su poduzele sve aktivnosti, koje uključuju uzorkovanje mlijeka svojih dobavljača kako bi iste izlučile iz proizvodnje.

Do sada nije bilo pojave aflatoksina u Hrvatskoj, a njegova pojava u mlijeku zabilježena je posljednjih mjeseci i na tržištima većeg broja zemalja u okruženju RH, pa će tako veterinarske inspekcije pojačano kontrolirati i hranu za životinje.

Po novim saznanjima, Ministarstvo poljoprivrede pravovremeno će obavijestiti javnost"
.

Znate li što su aflatoksini?

Aflatoksini su toksični produkti plijesni Aspergillus flavus, koji mogu biti prisutni u stočnoj hrani, sirovinama i poluproizvodima za proizvodnju ljudske hrane, kao i u gotovoj ljudskoj hrani - žitaricama, kukuruzu, krumpiru, voću, orašastom voću (posebno kikirikiju), sjemenkama pamuka, i hrani životinjskog podrijetla, posebno mlijeku, ukoliko su životinje hranjene kontaminiranom stočnom hranom. Kontaminacija ovom plijesni može zahvatiti sve procese od uzgoja i žetve, preko skladištenja do prerade, iako se većinom spominje samo skladištenje u uvjetima visoke vlažnosti. Pojava aflatoksina uvjetovana je klimatskim uvjetima, geografskim položajem, agrikulturnim procesima i procesima prerade sirovina.


Povezuje ih se sa mnogim bolestima kod životinja i ljudi u čitavom svijetu: oštećuju jetru i druge organe, te uzrokuju rak jetre kod mnogih životinja. Aflatoksin B1 je najjači prirodni kancerogen za jetru (barem kod osjetljivih eksperimentalnih životinja), toksična doza kod primata iznosi 0,05 mg po kg tjelesne mase dnevno. Smatra se da su aflatoksini jedan od uzročnika hepatocelularnog karcinoma (raka jetre) koji je jedan od najučestalijih oblika raka u tropskim zemljama. Studije provedene u Mozambiku, Sudanu, Obali Bjelokosti, Svazilandu, Kini i Koreji gdje je kontaminacija hrane aflatoksinima daleko češća i veća nego kod nas, pokazuju na visoku učestalost raka jetre u usporedbi sa Zapadnim zemljama.

Dukat: Kriva je stočna hrana!

O povlačenju pojedinih pakiranja mlijeka s tržišta Dukat je potrošače izvijestio na svojim stranicama uz napomenu kako su "proizvodi kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu razinu mikotoksina povučeni s tržišta, a potrošači su sigurni". Priopćenje Dukata prenosimo u cijelosti:

"Izvor mikotoksina jest nesukladna stočna hrana korištena na farmama muznih krava. Dukat obustavlja otkup mlijeka sa svih onih farmi muznih krava kod kojih se utvrdi povećana koncentracija mikotoksina.


Proizvodi kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu razinu mikotoksina  predstavljaju izoliran slučaj. Sporni su proizvodi povučeni s tržišta i kao takvi ne predstavljaju opasnost za potrošače.

Uzrok povećane razine mikotoksina u svježem sirovom mlijeku koje se prikuplja s domaćih mliječnih farmi, pronalazi se u nesukladnoj stočnoj hrani -  koncentriranim smjesama, a posebno u kukuruzu, koje proizvođači mlijeka koriste za hranidbu muznih krava na vlastitim farmama.

Kako bi se spriječila mogućnost otkupa takvoga mlijeka i njegove daljnje prerade, Dukat d.d. obustavlja otkup mlijeka sa svih onih farmi muznih krava kod kojih se utvrdi povećana koncentracija mikotoksina.

Kontrola razine mikotoksina u svježem sirovom mlijeku koje se isporučuje s mliječnih farmi u nadležnosti je Veterinarske inspekcije pri Ministarstvu poljoprivrede, a propisana je planom službenih kontrola.

Budući da se radi o propisanim službenim kontrolama Veterinarske inspekcije, ali nedovoljne dinamike, Dukat d.d. je već krajem prošle godine investirao u vlastite analitičke uređaje na svim proizvodnim lokacijama, koji će biti u uporabi već tijekom sljedećih nekoliko dana, a kojima će se brzo i efikasno kontrolirati, između ostalog, i razine mikotoksina u mlijeku.

Vjerujemo kako će ovaj izoliran slučaj sumnje na povećanu razinu mikotoksina u domaćem svježem sirovom mlijeku dovesti do unapređenja kontrole kvalitete mliječne sirovine u RH te u konačnici boljoj sigurnosti potrošača.

Ponavljamo, svi sporni proizvodi povučeni su s tržišta odlukom tvrtke Dukat d.d., stoga naši potrošači mogu biti sigurni u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost Dukat proizvoda"
.

I Vindija obustavlja otkup mlijeka s pojedinih farmi!

Na svojim se stranicama o povlačenju pojedinih pakiranja mlijeka oglasila i Vindija, čiju obavijest potrošačima također prenosimo u cijelosti:

"Proizvodi kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu razinu mikotoksina povlače se s tržišta, a potrošači su sigurni.

Uzrok povećane razine mikotoksina u svježem sirovom mlijeku koje se prikuplja s domaćih mliječnih farmi, pronalazi se u nesukladnoj stočnoj hrani -  koncentriranim smjesama, a posebno u kukuruzu, koje proizvođači mlijeka koriste za hranidbu muznih krava na vlastitim farmama.

Poslovni sustav Vindija obustavit će otkup mlijeka sa svih onih farmi muznih krava kod kojih se utvrdi povećana koncentracija mikotoksina.


Proizvodi kod kojih je utvrđena sumnja na povećanu razinu mikotoksina predstavljaju izoliran slučaj i povlače se s tržišta te kao takvi ne predstavljaju opasnost za potrošače.

Vjerujemo kako će ovaj izoliran slučaj sumnje na povećanu razinu mikotoksina u domaćem svježem sirovom mlijeku dovesti do unapređenja kontrole kvalitete mliječne sirovine u RH te u konačnici boljoj sigurnosti potrošača.

Ponavljamo, svi sporni proizvodi povučeni su s tržišta odlukom Poslovnog sustava Vindija, stoga naši potrošači mogu biti sigurni u kvalitetu i zdravstvenu ispravnost proizvoda iza kojih stoji natpis Kvaliteta Vindija"
.

Pročitajte više