Sa 16 godina postao je heroj Majdana. S 24 je poginuo boreći se protiv Rusije

Foto: Twitter

Taras Ratušni sjeća se kako je primio telefonski poziv od svog sina Romana tijekom opasne Majdanske revolucije u Ukrajini 2013. godine. "Dobro sam, vraćam se kući s prijateljima. Ne brini se i laku noć", rekao je Roman preko telefona, a Taras je isti glas slušao s televizora dok je njegov 16-godišnji sin objavljivao planove prosvjednika da napadnu zgradu na Majdanu.

Prosvjedi koji su se proširili Ukrajinom i simbolizirali njezino egzistencijalno kretanje između Europe i Rusije potaknuli su mladu generaciju, odlučnu oblikovati budućnost nacije, a na čelu je bio Roman, piše CNN.

Na neki način njegova politička uvjerenja utemeljena su mnogo prije Majdana. Oba njegova roditelja bili su aktivisti i novinari; njegova majka Svitlana Povaljajeva, spisateljica i pjesnikinja, sudjelovala je u Majdanskoj revoluciji zajedno sa svoja dva sina. No taj je put postao jasan kad je Roman postao punoljetan u vrijeme ruske nezakonite aneksije Krima i nasilja između ukrajinskih snaga i proruskih separatista u istočnim regijama.

Do 2022. postao je poznati ekološki i antikorupcijski aktivist s nizom pristaša i sljedbenika. A onda je Rusija napala Ukrajinu.

Odmah se prijavio u vojsku

Roman se odmah prijavio u vojsku, kao i njegovi brat i otac. Devet godina nakon što je Majdanska revolucija zapalila iskru ponovno se borio na prvim linijama za budućnost svoje zemlje i za demokratske nade koje dijele mnogi iz njegove generacije. Međutim, znao je da ovu borbu možda neće preživjeti. Do svibnja te godine Ukrajina je gubila do 100 vojnika dnevno, prema predsjedniku Volodimiru Zelenskom.

Tog je mjeseca Roman - koji je imao plan za sve što je učinio, rekao je Taras - napisao svoju posljednju volju i oporuku na jednom listu A4 papira koristeći obje strane. Iznio je zahtjeve za svoj sprovod - ceremoniju, glazbu, spomenik s kozačkim križem. Citirao je jednu pjesmu svoje majke. I posvetio je svoju ljubav gradu u kojem je rođen, kao i njegovi roditelji, djed i baka: "Kijeve, umro sam daleko od tebe, ali umro sam za tebe."

Dva tjedna kasnije, 8. lipnja 2022. godine, Roman je poginuo u akciji u blizini Izjuma, u istočnoj Ukrajini. Imao je 24 godine. "Moj sin je istinski heroj Ukrajine", rekao je Taras za CNN tijekom nedavnog posjeta groblju u Kijevu, na kojem je Roman pokopan. Bila je 10. godišnjica prosvjeda na Majdanu; Taras je imao samo jedan dan dopusta prije nego što se vratio na ratište. "Bio je heroj svaki dan", dodao je.

Prosvjedi na Majdanu

Prosvjede na Majdanu potaknuo je tadašnji ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič iznenadnim poništavanjem trgovinskog sporazuma s Europskom unijom. Pobornici sporazuma nadali su se da će približiti Ukrajinu Zapadu, generirati gospodarski rast i otvoriti granice za trgovinu. Umjesto toga, proruski orijentirani Janukovič okrenuo se prema Moskvi sklapajući nove dogovore s Vladimirom Putinom i uništavajući nade oporbe u jače veze s Europom.

Tisuće nezadovoljnih prosvjednika okupirale su kijevski Majdan ili Trg neovisnosti. Tijekom nekoliko mjeseci prosvjedi su narasli i predstavljali šire ogorčenje zbog Janukovičeve politike, rasprostranjene korupcije u vladi i policijske brutalnosti, ali i prodemokratske snove pokreta okrenutog Europi. Usred svega toga nalazio se Roman. U to vrijeme najbolji način da se locira ovaj 16-godišnjak bio je "odlazak na vruću točku prosvjeda", rekao je Taras. "Devedeset devet posto vremena bio je tamo, a jedan posto vremena spavao je negdje da bi napunio baterije", dodao je.

Kako je nasilje eskaliralo, Roman bi se ponekad našao usred sukoba, ali nije odustajao, što je rani znak idealističkog, strastvenog duha koji će njegov otac kasnije opisati za CNN. U svojoj knjizi o revoluciji profesorica povijesti Marci Shore prisjetila se kako je pitala Romana je li njegova majka uzrujana zbog njegova sudjelovanja u prosvjedima. Tinejdžer je odgovorio: "Moja majka je pravila molotovljeve koktele u Ulici Hruševskog."

Vrhunac se dogodio 20. veljače 2014. godine kada je policija otvorila vatru na prosvjednike. Vjeruje se da je oko 100 ljudi smrtno stradalo tijekom revolucije, koja je na kraju dovela do svrgavanja Janukoviča i njegovog protjerivanja iz Ukrajine. Pokret je inicirao niz događaja koji će godinama potresati Ukrajinu, uključujući aneksiju Krima i tinjajući sukob na istoku blizu ruske granice. Ali također je donio niz vladinih reformi i nadu generaciji mladih Ukrajinaca željnih promjena.

"Kao što ne možete vidjeti šumu od drveća, mi sudionici Majdana možda sada ne možemo vidjeti kakav je utjecaj ovaj događaj imao na cijelu povijest Ukrajine, ali nadam se da je imao ozbiljan utjecaj", rekao je Roman u videu na YouTubeu iz 2014. godine, u vrijeme godišnjice prosvjeda. "Za mene sve to nije bilo uzalud", dodao je Roman. "Vidim ogroman niz pozitivnih promjena u ovoj zemlji. A oni su se dogodili samo zahvaljujući Majdanu", zaključio je.

"Kad umrem, neću umrijeti od smrti nego od života"

Kad je 2022. izbio rat, Roman se pridružio bitci za Kijev kako bi se potisnulo ruske snage iz glavnog grada. Neposredno prije rata postao je poznat po borbi za zaštitu zelenih površina u Kijevu od izgradnje nekretnina. Zatim se pridružio 93. samostalnoj mehaniziranoj brigadi pomažući u oslobađanju grada od ruske okupacije i borbama u sjeveroistočnoj Sumskoj oblasti Ukrajine.

Uz sve to, na Instagramu je povremeno objavljivao fotografije sebe i svojih suboraca. U jednom trenutku objavio je pjesmu pogubljenog ukrajinskog intelektualca Mihajla Semenka. "Kad umrem, neću umrijeti od smrti nego od života", glasi prijevod pjesme ukrajinsko-američkog pisca Borisa Draljuka. "Kad se sva priroda smiri, ja ću otići, pred posljednju olujnu noć - munjevito, kad smrt zahvati moje srce, moju mladost, moj život i moju borbu", nastavljaju se stihovi.

Njegov se otac u međuvremenu trudio ne razmišljati o opasnosti u kojoj se nalazi Roman. "Sve što mogu pitati je - kako si? Kako ti mogu pomoći? Ali to su bila neka glupa pitanja oca koji je jako daleko i ne može utjecati na njegovu situaciju", rekao je Taras tijekom posjeta groblju u studenom.

Nakon što je Roman ubijen u lipnju 2022. godine, njegovo je tijelo vraćeno u Kijev, a pogrebu i komemoraciji prisustvovale su stotine ožalošćenih ljudi, uključujući gradonačelnika. Veliko mnoštvo okupilo se na Trgu neovisnosti kako bi odalo počast upravo na onom mjestu na kojem se borio kao mladi prosvjednik 2013. godine, kada se njegova budućnost doimala svijetlom.

"Vidim da je Roman još u akciji"

Sada, više od godinu dana kasnije, sjećanje na Romanovo naslijeđe i na revoluciju Majdana nastavlja živjeti među Ukrajincima dok rat ulazi u svoju drugu zimu i dok se Ukrajina snažno trudi postati članica Europske unije.

Ova dugogodišnja ambicija napravila je korak naprijed u studenom, kada je izvršno tijelo Unije objavilo da bi konkretni pregovori o članstvu trebali započeti sljedeće godine. Tijekom CNN-ovog posjeta Romanovom grobu dvije mlade žene stale su odati počast. Nekoliko buketa svježeg cvijeća i svijeća stajalo je pokraj njegove fotografije.

"Želim mu da bude ponosan na nas. Vidim da je prošlo godinu dana i više od njegove smrti, ali gotovo se svaki dan nešto događa vezano uz Romana", rekao je vidno emotivan Taras. "Tisuće Ukrajinaca ulaze u bitku u njegovo ime pokušavajući nastaviti ono što je on učinio. Vidim da je Roman još u akciji", dodao je.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.