ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA

Sa suda misteriozno nestao dokument o aferi zbog koje je otišao Marić

Fotomontaža: Index

KUPOPRODAJNI ugovor za stan u Veslačkoj ulici, u kojem živi sin sada već bivšeg ministra državne imovine Gorana Marića, misteriozno je nestao iz Zemljišnoknjižnog odjela Općinskog građanskog suda u Zagrebu.

Nema ga već tjednima, a po zakonu mora biti na sudu i javno dostupan

Naime, svi takvi ugovori bi morali biti javno dostupni, a njihova predaja sudu je zakonska obveza, no ugovora između tvrtke Alfa stan grupa i tvrtke Veslačka nekretnine jednostavno je nestao.

Prije više od tri tjedna tražili smo ugovor, no nisu ga uspjeli naći. Zatim smo ga zatražili i pismenim putem, no obaviješteni smo da ga i dalje nema pa nam je rečeno da pokušamo sljedeći tjedan. Jučer smo ga ponovno zatražili, no odgovor je bio isti - ugovora na sudu nema.

>> Milijunski stanovi, franjevac i prijatelj: Otkrili smo najveću Marićevu aferu

Riječ je o dokumentu koji bi mogao biti bitan za Aferu Marićevi stanovi. No, krenimo redom.

Marićev sin "podstanar" u stanu od 2,5 milijuna kuna

Ante Marić, sin ministra Gorana Marića, uselio se nedavno u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti od 2,5 milijuna kuna. Marić junior stanuje u stanu kojem je, prema podacima iz zemljišnika, vlasnik tvrtka Veslačka nekretnine. Riječ je o tvrtki kćeri Šted Investa, tvrtke u kojoj je ministar Marić bio direktor od 2005. do 2008., kada se povukao jer je 2008. godine ušao u sabor kao zastupnik HDZ-a. Marić je u prvim danima nakon što smo otkrili aferu tvrdio kako je njegov sin "samo podstanar", odnosno da je stan u najmu.

"Jedini sam ministar u vladi od osamostaljenja države kojem se analizira gdje mu djeca stanuju. Moj sin nije kupio stan i ne treba ga vući za ruku. Moj stariji sin odrasla je osoba koja ima dijete i koja je podstanar,", rekao je Marić tada novinarima.

>> Marić se brani notornim lažima. Sad je na redu USKOK

Dokument bi mogao biti ključan u Aferi Marićevi stanovi

Dokument koji je nestao, odnosno kupoprodajni ugovor, mogao bi biti ključan u Aferi Marićevi stanovi. Naime, Marićev sin Ante se, prema našim informacijama, uselio u taj stan odmah nakon što ga je kupila Marićeva bivša tvrtka.

Skrivao nekretnine tako da ih je prepisivao na sina

No, zaboravio je tada naglasiti da je tom istom sinu "podstanaru" prepisao kuću u Zagrebu, u podsljemenskoj zoni, kako je ne bi morao upisati u imovinsku karticu. Tako je izigrao Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jer dužnosnik ne mora prijavljivati imovinu punoljetne djece.

Ministrova supruga Marijana 2006. godine došla je u posjed nekretnine u zagrebačkom predjelu Remete, u podsljemenskoj zoni, koja s dvorištem ima 1151 kvadrat. Kuća od 67 kvadrata u Ulici Čret bila je u vlasništvu supruge Marijane sve do travnja 2013. godine, kada je ovo zdanje prebačeno na sina Antu, i to ugovorom o darovanju. U istom mjesecu na Marića juniora prebačeno je i vlasništvo obiteljske tvrtke Scientia koju će on samo par mjeseci kasnije besplatno dati poduzetniku Zvonku Šariću.

Kako smo saznali, Ante Marić donedavno je bio odvjetnički vježbenik, no sada je samostalni odvjetnik. 

Zavjet šutnje

Marića juniora upitali smo prije tri tjedna kako se zapravo našao u stanu u Veslačkoj ulici i je li u poslovnom odnosu s tvrtkom Šted Invest. Odgovor je tada bio vrlo kratak i bez ikakvih detalja.   

"Sve poslovne odluke donosim osobno, a razloge i sadržaj istih, kao i općenito svoj poslovni ili privatni život, javno ne komentiram", rekao nam je tada Ante Marić.

Iz tvrtke Šted Invest također nisu htjeli odgovoriti na pitanje tko točno i temeljem kakvog ugovora živi u stanu u Veslačkoj.

"Nismo u mogućnosti davati bilo kakve informacije o tome - sve sukladno poslovnim politikama, ali i zakonskim odredbama koje govore o zaštiti osobnih podataka", rekli su  nam iz Šted Investa.

Pročitajte više