Sa zagrebačkih tržnica uzeti uzorci navodno otrovnih jagoda; nalazi za tri dana

Uzorci španjolskih jagoda, navodno zatrovanih pesticidima, uzeti su danas na Zelenoj tržnici i Veletržnici glavnim opskrbljivačima svih zagrebačkih tržnica a nalaze uzoraka će za tri dana dostaviti Zavod za javno zdravstvo. L

Budući da je riječ o uvozu, ništa ne može ući u zemlju, glavno skladište ili promet a da granična sanitarna inspekcija ne ispita zdravstvenu ispravnosti namirnica, naglasio je koordinator za nadzor namirnica i predmeta opće uporabe i zamjenik glavne sanitarne inspektorice u Zagrebu Ivan Lončarević.

Dodao je da ostataka pesticida u jagodama može biti, naravno, u dopuštenim količinama.

Gradski sanitarni inspektori danas su uzeli uzorke jagoda samoinicijativno ne čekajući "nalog", a potaknuli su ih napisi u medijima o "otrovnim ranim marokanskim jagodama", za koje je u međuvremenu utvrđeno da su uvezene iz Španjolske, rekao je Lončarević.

Zagrebački sanitarni inspektori uzeli su uzorke prijepornih jagoda i na trešnjevačkoj i jarunskoj tržnici, a s ostalih tržnica nisu jer na sve tržnice roba stiže sa Zelene i Veletržnice, dodao je.

Kako se prenosi u medijima, za jednu od vrsta ranih jagoda njemački je ogranak organizacije za zaštitu okoliša Greenpeace potkraj prošlog tjedna ustvrdio da su otrovne zbog ostataka pesticida.

Pomoćnik direktora u Tržnicama Zagreb Branko Spajić potvrdio je da se neke vrste ranih marokanskih jagoda prodaju i na zagrebačkim tržnicama, dodavši da trgovci mogu raditi dok im sanitarni inspektori ne zabrane prodaju.

(Hina) daju az

Pročitajte više