Saab nudi Vladi popust na kupnju njihovog borbenog zrakoplova Gripena

ŠVEDSKI koncern Saab spreman je Hrvatskoj ponuditi povoljnije uvjete kupnje njihovog borbenog zrakoplova Gripena, kazao je glavni direktor Johan Lehander na otvaranju ureda te tvrtke u Zagrebu. Interes tog švedskog proizvođača borbenih zrakoplova za prodaju Gripena Hrvatskoj još je uvijek velik, a dodaju kako se radi o jednom od najsuvremenijih zrakoplova u svijetu.

U vezi s tim i s postojećom krizom u svijetu, Saab je spreman dogovoriti povoljnije financijske aranžmane s hrvatskom Vladom. Njihov zrakoplov koriste Mađarska, Češka te odnedavno Južna Afrika i Tajland, a Lehander tvrdi kako bi taj zrakoplov u ratnom zrakoplovstvu mogao imati životni vijek do 40 godina.

Gripen je višenamjenski borbeni zrakoplov, koji se može koristiti u napadu ciljeva u zraku i na zemlji. Jednosjed je i dvostruko brži od brzine zvuka te j naoružan laserskim bombama, radarskim i infracrveno navođenim raketnim sustavima te protubrodskim raketama švedske proizvodnje, koje u svom arsenalu ima i Hrvatska ratna mornarica. Dužina mu je 14 metara, raspon krila osam metara te maksimalna nosivost 14 tona.

K.S.
Foto: wikipedia.org

Pročitajte više