SABOR: BORAS I HDZ ISPRIČALI SE STAZIĆU

Isprikom HDZova zastupnika Florijana Borasa i Kluba HDZa SDPovcu Nenadu Staziću u Hrvatskom je saboru okončana dvosatna rasprava zbog uvreda koje je Boras uputio Staziću na jutrošnjoj sjednici Odbora za Ustav i Poslovnik.

"Ako će moja isprika pridonijeti većoj toleranciji i manjem omalovažavanju, ispričavam se kolegi Staziću, ali imam pravo očekivati ispriku svih koji su na bilo koji način uvrijedili nekog od zastupnika", rekao je Boras, nakon što ga je na ispriku pozvao predsjednik Sabora Vladimir Šeks.

U ime Kluba HDZ-a ispričao se Luka Bebić, ali i pozvao neke oporbene zastupnike (primjerice SDP-ovke Gordanu Sobol i Željku Antunović, HNS-ovca Radimira Čačića, HSP-ovca Slavena Leticu) da se također ispričaju za ranije izrečene uvrede HDZ-ovim ministrima i zastupnicima.

Stazić je prihvatio ispriku u nadi, kako je rekao, da će današnja rasprava pridonijeti toleranciji i boljem razumijevanju u Saboru.

Šeks je prihvatio prijedlog oporbenih klubova da se održi sjednica saborskog Predsjedništva da bi se utvrdio način vođenja saborske sjednice, kako bi se izbjegla drugačija tumačenja saborskog Poslovnika, ali i daljnja vrijeđanja zastupnika.

Svi su klubovi osudili istup Borasa, koji je na sjednici Odbora za izvrijeđao Stazića, poručujući oporbenjacima kako mu "nije jasno zašto brane čovjeka koji je problematičan i treba liječenje".

Oporbeni klubovi upozorili su na nejednak odnos predsjedavajućih prema pojedinim zastupnicima.

"Kriteriji spram pojedinih zastupnika ovise o tome tko vodi sjednicu, tko govori, pa čak i iz koje stranke dolazi", ocijenio je Mato Arlović (SDP).

Osudio je istup HSLS-ovca Ivana Čehoka, koji je kazao kako među zastupnicima "ima još nekih koji bi se mogli naći u Borasovim riječima", što je Arlović protumačio kao "ima još onih koji su za liječenje" i od Šeksa zatražio da mu izrekne opomenu.

Čehok je, pak, pojasnio da nije mislio na to da je nekome od zastupnika potrebno liječenje, već upozorio da današnje uvrede nisu jedini slučaj neprimjerenog dobacivanja i vrijeđanja u Saboru, te da se u tome mogu prepoznati neki zastupnici. No, dodao je, ne bi bilo loše i da se zastupnici podvrgnu liječničkom pregledu kao i svi drugi građani kada dolaze na novo radno mjesto.

HSP-ovac Slaven Letica ocijenio je da je reagiranje "na mah" u Saboru postalo zarazno, a podsjetio je da je takve pojave u društvu, 30-ih godina prošlog stoljeća opisala Čikaška sociološka škola.

"To vam je kao u kokošinjcu. Neke su kokoši veće, bolje kokodaču i imaju uredniji seksualni život pa su na gornjim pregradama, a one koje su na nižim položajima neka su vrst oporbe u kokošinjcu. Ako ih pustite van, pa se vrate i zauzmu gornje štange, ponašat će se kao da su krupne", kazao je i izazvao smijeh u sabornici.

Ove Letičine usporedbe neprimjerenima je ocijenio SDSS-ovac Milorad Pupovac. "Ako je jedini relevantni jezik u sabornici postao fiziološki i zoološki onda je bolje da idemo kući", poručio je, upozorivši da današnja saborska rasprava samo pokazuje javnosti "da o ozbiljnim stvarima ne znamo raspravljati".

(Hina) xtr/xibob yaz

Pročitajte više