Sabor danas raspravlja o novom modelu izračuna plaća službenika i dužnosnika

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

SABORSKI zastupnici danas će raspraviti nekoliko zakonskih prijedloga koji se mijenjaju radi novog modela izračuna plaća službenika i dužnosnika tako da će dužnosnici imati jednaku osnovicu za obračun plaće kao i državni službenici i namještenici.

Kako bi se do kraja godine mogle provesti potrebne analize koeficijenata i plaća te izradio novi model plaća državnih dužnosnika i službenika zastupnici će po hitnom postupku raspraviti izmjene Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika te Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka.

Izmjenama Zakona o obvezama i pravima državnih dužnosnika propisuje se jedinstvena osnovica za izračun plaća državnih dužnosnika u visini osnovice za izračun plaća državnih službenika, a to će osigurati, naglasio je na sjednici vlade državni tajnik u Ministarstvu pravosuđa i uprave Josip Salapić, kvalitetnu analizu svih koeficijenata, mogućnost usporedbe podataka i objektivnu valorizaciju sustava plaća.

Novi izračun plaća i za lokalne dužnosnike

Predlaže se i propisivanje statusa državnog dužnosnika za zastupnika Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava, da glavni ravnatelj policije nema status državnog dužnosnika jer je njegov status reguliran posebnim propisima. Uz to, propisuje se i novi koeficijent za izračun plaće glavnog državnog revizora.

Zbog jedinstvene osnovice za izračun plaća zaposlenih u državnoj i javnoj službi, izmjenama Zakona o plaćama u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisuju se novi, manji, koeficijenti za utvrđivanje najvišeg iznosa plaća lokalnih dužnosnika, a uređuje se i pravo na naknadu za rad lokalnih dužnosnika i njihovih zamjenika koji dužnost obnašaju bez zasnivanja radnog odnosa, odnosno volonterski.

Izmjenama Zakona o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka smanjuje se koeficijent za izračun plaće ravnatelja i zamjenika ravnatelja Agencije za zaštitu osobnih podataka te će se, naveo je Salapić, množenjem službeničke osnovice i novog koeficijenta postići najbliži bruto iznos njihove sadašnje plaće.

Zastupnici će raspraviti i prijedlog zakona o Registru zaposlenih i centraliziranom obračunu plaća u javnom sektoru kojim se jasnije definira pojam javnih službi. Također, otklanjaju se dvojbe oko toga tko se smatra obveznim koristiti Registar zaposlenih u javnom sektoru te obračunavati i isplaćivati plaće putem Centraliziranog obračuna plaća.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.