Bulj: Pupovac je politički nebinarna osoba, DP-ovci su kleknuli. SDSS-ovka: Sramota

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Uz izuzetak Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, Hrvatski sabor danas je kompletirao sastave svojih radnih tijela te izabrao nekoliko izaslanstava.

"Predsjednik Kluba nacionalnih manjina me izvijestio da taj klub još nije definirao svog kandidata za predsjednika Odbora i da moli još određeno vrijeme za konzultacije, odgovorio je predsjednik sabora Gordan Jandroković na propitivanje Marije Selak Raspudić (NZ) što se događa u spomenutom Odboru.

"Ima li u saboru još uvijek parlamentarne većine, postoji li mogućnost da se napravi 'nevjerojatan manevar' pa da taj odbor postane odbor opozicije, kako bi mu Milorad Pupovac (SDSS) mogao biti na čelu", pitala je zastupnica, poručivši da bi se razgovori o raspodjeli mjesta u saborskim odborima trebali voditi transparentno.

Radin: Bulj zna reći neke stvari, ali ih ne zna objasniti

Proteklih dana mediji su pisali kako HDZ želi da Pupovac bude na čelu toga odbora, i to u kvoti saborske većine, a da je to rezolutno odbio njegov koalicijski partner DP. "Pupovac je očito politički nebinarna osoba, ono", ustvrdio je Miro Bulj (Most), pa kolege iz DP-a prozvao da su "klekli" te da sve što su obećali nisu ni pokušali napraviti. 

"Sad vam je Pupovac spas", kazao im je. Dragana Jeckov (SDSS) rekla je Bulju kako je sramotno da Pupovca naziva nebinarnom osobom te kako bi voljela kada bi definirao što to znači. "Rekao sam da je politički nebinarna osoba, a to znači da sjedi u vladi i oporbi", pravdao se Bulj.

Furio Radin (NZ) izjavio je kako Bulj "zna reći neke stvari, ali ih ne zna objasniti". "Klub nacionalnih manjina 24 godine predlaže tko će biti predsjednik Odbora za nacionalne manjine, nismo donijeli stav. Ako to još nije leglo, čekat ćemo da legne", izjavio je.

Tko je dobio koje odbore?

Sabor je danas za predsjednicu Odbora za europske poslove izabrao Jelenu Miloš (Možemo), za predsjednika Odbora za vanjsku politiku Andru Krstulovića Oparu (HDZ), za predsjednika Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Ranka Ostojića (SDP).

Odlučio je da će Odbor za obranu voditi Arsen Bauk (SDP), financije i državni proračun Boris Lalovac (SDP), gospodarstvo Igor Peternel (DP), turizam Sanja Radolović (SDP), rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo Mišo Krstičević (SDP), zdravstvo i socijalnu politiku Ivana Kekin (Možemo), obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović (NZ), Hrvate izvan RH Zdravka Bušić (HDZ), ratne veterane Josip Đakić (HDZ).

Predsjednik Odbora za prostorno uređenje i graditeljstvo je Predrag Štromar (HNS), za zaštitu okoliša i prirode Dušica Radojčić (Možemo), za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković (HDZ), a za  poljoprivredu Marijana Petir (NZ), koja je taj odbor vodila i u prošlom saborskom sazivu.

Odbor za regionalni razvoj i fondove EU vodi Ivana Mujkić (DP), pomorstvo, promet i infrastrukturu Stipo Mlinarić (DP), predstavke i pritužbe Željko Jovanović (SDP), međuparlamentarnu suradnju Kristina Ikić Baniček (SDP), informiranje, informatizaciju i medije Josip Borić (HDZ), ravnopravnost spolova Marija Lugarić (SDP).

Za predsjednicu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe strategije suzbijanja korupcije izabrana je Mirela Ahmetović (SDP). Sabor je ranije za predsjednike Odbora za Ustav, za zakonodavstvo, za izbor i imenovanja izabrao HDZ-ove Ivana Malenicu, Krunoslava Katičića i Peru Ćosića, a za predsjednika MIP-a Roberta Jankovicsa.

DP-ovac stavio mandat u mirovanje

Sabor je danas izabrao svoja izaslanstva u parlamentarnim skupštinama Vijeća Europe, NATO-a i OESS-a, čiji su voditelji Davor Ivo Stier (HDZ), Dario Hrebak (HSLS) i Mihael Zmajlović (SDP).

Za voditelja izaslanstva u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative izabran je Igor Peternel, a za voditeljice izaslanstava u parlamentarnim skupštinama Mediterana i Unije za Mediteran HDZ-ove Nikolina Baradić i Danica Baričević.

Sabor se suglasio da zastupnik DP-a Damir Biloglav stavi mandat u mirovanje te da ga u zastupničkim klupama zamijeni Frane Tokić (DP).

Sabor je primio na znanje polugodišnje informacije HNB-a o financijskom stanju, stupnju ostvarenja stabilnosti cijena i provedbi monetarne politike u drugom polugodištu 2022. i prvom polugodištu 2023. godine te prihvatio izvješća o reviziji Državnog proračuna za 2022. i o poslovanju HRT-a za istu godinu.

Nakon glasanja zastupnici novog saziva otišli su na stanku do završetka europskih izbora, 9. lipnja. Kad se ponovno okupe, imat će priliku propitivati premijera i ministre; novo će zasjedanje početi uobičajenim aktualnim prijepodnevom.

Pročitajte više