Sabor: Još bez suglasja o Aktualnom prijepodnevu

SABORSKI klubovi suglasni su da postojeći način prijava za Aktualno prijepodne treba promjeniti, ali o tome kako, ni danas nisu u potpunosti postigli dogovor.

Stoga ni izmjene saborskog Poslovnika što ih je predložio Odbor za Ustav i Poslovnik nisu naišle na jednodušnu potporu.

Prijedlog je Odbora da se u Prijepodnevu Vladi postaviti oko 40 pitanja, da se broj pitanja po pojedinom klubu odredi razmjerno broju članova tog kluba u odnosu na ukupni broj zastupnika, a da se redoslijed upita utvrdi ždrijebom. Zastupnici koji nemaju klub i zastupnici nacionalnih manjina dobili bi posebna mjesta u redoslijedu pitanja.

Rješenje koje nudi Odbor već je velikim dijelom testirano na početku tekuće, 6. saborske sjednice.

Oporba, međutim, i danas drži da bi se tako favorizirala HDZ-ova većina, koja bi, po njihovu izračunu, postavila više pitanja. Tako se, drže oporbeni klubovi, gubi smisao Aktualnog prijepodneva, da oporba propituje Vladu.

Svjestan da će teško biti naći rješenje prihvatljivo za sve strane, predsjednik Odbora za Ustav i Poslovnik Dražen Bošnjaković izjavio je kako idealnog sustava nema i da Odbor nudi sustav koji je moguć.

Odbor je predložio i da se promjene odredbe o stankama.

Stanku bi mogao tražiti predsjednik kluba koji bi u dvije minute morao navesti razloge za stanku i predložiti njeno trajanje.

Klub SDP-a stajališta je da stanku može tražiti bilo koji predstavnik kluba, a ne samo predsjednik.

Po prijedlogu Odbora, predsjedavajući sjednicom mogao bi predsjedniku kluba skratiti traženu stanku, a mogao bi je i ne odobriti, ako se traži prije nego se utvrdi dnevni red, ili pak zbog istupa ili izjava zastupnika danih izvan Sabora ili zbivanja koja nisu u izravnoj svezi s utvrđenim dnevnim redom.

Raspravom o izmjenama Poslovnika, Sabor je završio današnji rad.

Pročitajte više