Sabor o dodjeli proračunskog novca za sanaciju elementarnih nepogoda

HRVATSKI je sabor današnju sjednicu počeo raspravom o dodjeli 400 milijuna proračunskih kuna kojima bi gradovi i općine trebali sanirati štete od ovogodišnje suše i drugih elementarnih nepogoda.

Kako je, u uvodnom izlaganju, izvijestila predsjednica Državnog povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda Branka Balentić, štete od ovogodišnje suše procijenjene su na oko dvije milijarde i 20 milijuna kuna.

Državno povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zaprimilo je oko 700 zahtjeva za novčanom pomoći, iz 19 županija koje su ovoga ljeta proglasile elementarnu nepogodu.

Marko Baričević (Klub HSLS-a) upozorio je da predložena odluka nije obrazložena na temelju detaljne procjene štete.

Vladu je optužio da je veće obeštećenje predviđeno za županije u kojima su župani iz stranaka vladajuće koalicije.

Isto misli i nezavisni zastupnik Ivo Lončar, optužujući vladajući SDP i HSS da su najviše proračunskog novca za poljoprivredu dali regijama u kojima su na vlasti njihovi stranački dužnosnici.

"PIK Vrbovec dobio je 1,7 milijardi kuna jer ga drži HSS, a IPK Osijek 1,2 milijarde jer je u rukama SDP-a", rekao je Lončar.

Branko Tušek (Klub SDP-a) smatra pak da je Vlada učinila sve kako bi u najvećoj mjeri pomogla poljoprivrednicima, no drži da takvu solidarnost nisu pokazale i županije, te općine i gradovi.

Vlada je pokazala socijalnu osjetljivost prema poljoprivrednicima koji su pretrpjeli najveću štetu, kazao je Tušek.

Takav stav podržao je i Stjepan Živković (Klub HSS-a), rekavši da je aktualna vlast, svjesna teškog stanja u poljoprivredi, pristupila problemu sanacije elementarnih nepogoda maksimalno odgovorno i izdvojila maksimalno moguća sredstva.

Zauzeo se za što hitniju realizaciju odluke o dodjeli 400 milijuna kuna za pomoć sušom pogođenim područjima, jer je, kako je rekao, sjetva pred vratima.

Tibor Santo (Klub LS-a) nužnim smatra da se u proračunu za iduću godinu osiguraju dodatna sredstva za prevenciju elementarnih nepogoda, u prvom redu za učinkoviti sustav navodnjavanja.

Potrebno je reorganizirati Hrvatske vode da se počnu baviti navodnjavanjem jer je to strateški interes Hrvatske, istaknuo je Santo, predloživši da se za iduću godinu napravi izvješće o preventivnim mjerama protiv elementarnih nepogoda.

(Hina) ibob/tr az

Pročitajte više