SABOR O IZMJENAMA ZAKONA O SUZBIJANJU ZLOUPORABE DROGA

Većina parlamentarnih klubova danas je podržala nakanu da se kroz izmjene Zakona o suzbijanju zlouporabe droga Vlada ovlasti za osnivanje povjerenstva koje bi nadziralo uništavanje zaplijenjene droge, ali i upozorili da samo ta mjera neće dovesti do učinkovite borbe protiv ovisnosti o drogama.

U objedinjenoj raspravi o Vladinom i SDP-ovom prijedlogu, dio klubova zamjerio je što Vlada u svom prijedlogu nije dostavila izvješće Ureda za suzbijanje droga, pa se ne vidi stanje na terenu u pogledu broja ovisnika i količine droge na ulicama.

Đurđa Adlešić (HSLS/DC) smatra da rasprava bez takvog izvješća nema smisla, da se oba zakonska prijedloga (Vlade i SDP-a) premalo bave suzbijanjem ovisnosti, da su površni i u cilju prikupljanja političkih bodova. Traži da Ured jednom godišnje podnosi izvješće u kojemu bi se jasno vidjeli koja su najnovija znanstvena otkrića u području droga, programske aktivnosti, edukacija i preventivne aktivnosti, suradnja s medijima i međunarodna suradnja, provedba nacionalne strategije.

HSP-ovka Ruža Tomašić upozorila je da 5.811 registriranih ovisnika u 2002. nije stvarni broj, već da je ovisnika barem tri puta više, što, kaže, zahtijeva puno veću pažnju od saborske rasprave o donošenju zakona. Potrebna nam je preventiva, a ne saniranje posljedica, istaknula je.

SDP i HSS prigovorili su Vladi što je SDP-ov prijedlog prvo odbacila, a nedugo zatim predložila gotovo istovjetan prijedlog. Odbacili su obrazloženje Vlade da je SDP-ov prijedlog u protivnosti sa Zakonom o kaznenom postupku (ZKP) jer predviđa da se droga može uništiti i prije pravomoćnosti sudske odluke.

"Ovo je eklatantan primjer poslušničkog odnosa struke prema politici i dokle god se struka bude naginjala ovisno o vjetrovima politike, hrvatski narod uzaludno će čekati realizaciju ključnog obećanja 'Pokrenimo Hrvatsku'", kazala je Ljubica Lalić (HSS).

SDP-ovci su upozoravali da ZKP ne ograničava kada se zaplijenjena droga može uništiti, zamjerajući Vladi da krivo tumači zakonske odredbe i da joj je jedini cilj bio odbaciti oporbeni prijedlog.

"To je zlouporaba pravničke struke", rekao je Ivo Josipović (SDP).

HDZ-ovi zastupnici ustrajali su u obrazloženju Vlade, ističući da njezin prijedlog sustavnije i pravno utemeljenije rješava pitanje uništavanja droga. "Prihvaćanje SDP-ova prijedloga značilo bi pravni presedan i omogućilo manipulaciju dokazima i vještačkim nalazima", kazao je Kajo Bučan (HDZ).

Klub Libre nije podržao ni jedan od prijedloga jer smatra da u nadležnosti izvršne vlasti, odnosno Vlade, ne mogu biti pitanja usko vezana uz sudsku vlast, te da je riječ o miješanju izvršne u sudsku vlast. Stoga predlažu da osnivanje povjerenstva za nadzor nad uništavanjem droga bude u nadležnosti Vrhovnog suda.

(Hina) xtr yaz

Pročitajte više