Sabor o ustavnim promjenama: Kosor bi brzo, Milanović polako

RAZMIMOILAŽENJA oporbe i vlasti oko ustavnih promjena nastavila su se danas u Saboru, nakon što je počela rasprava u tom visokom domu.

Kosor: Nemojte baš u širinu

"Ne treba ići pretjerano u širinu u raspravi, jer moramo imati izmijenjen Ustav do trenutka kada završimo pregovore s Europskom unijom, a to je proljeće sljedeće godine", apelirala je na početku saborske rasprave premijerka Jadranka Kosor koja je pozvala sve parlamentarne stranke na raspravu, ali i naglasila kako je nužno izmijeniti Ustav i to bez odlaganja.

Oporba u Saboru, koja u načelu prihvaća ustavne promjene, smatra kako u ovom slučaju ne treba žuriti. To su u svojim govorima istaknuli čelnik SDP-a Zoran Milanović, Damir Kajin iz IDS-a kao i Vesna Pusić iz HNS-a, naglašavajući kako postoje niz nesuglasica glede ustavnih promjena koje nisu nužno vezane uz prijem Hrvatske u Europsku uniju.

Milanović: Ovo je ozbiljan posao

"Ovo je ozbiljan posao za koji treba vremena i ne možemo sebi dozvoliti brzanje", naglasio je Milanović dodajući kako će njegova stranka uputiti u Sabor prijedloge ustavnih promjena.

Damir Kajin iz IDS-a založio se za dvostruko pravo glasovanja za nacionalne manjine, dok je Pusić (HNS) naglasila niz problema oko budućeg uređenja referenduma, ali i glasovanja u inozemstvu, posebice oko glasovanja "mrtvih duša". Također naglasila je kako postoji niz "čudnovatih kljunaša" u ustavnim promjenama ali i u popisima birača.

Pusić: Imate gotovo milijun nepostojećih birača

"U Hrvatskoj postoji 900 tisuće nepostojećih birača", naglasila je Pusić u Saboru, dodajući kako je takvo stanje neizdrživo, posebice u svjetlu referenduma ulaska Hrvatske u EU.

Podsjetimo, ustavnim promjenama omogućilo bi se da o ulasku Hrvatske u EU odlučuje većina birača koji su glasovali u RH. Postavljen je uvjet da referendumu pristupi većina od ukupnog broja birača.  Slanje Oružanih snaga RH izvan granica države odlučivat će se kvalificiranom, a ne dvotrećinskom većinom. U promjenama je ubačen i tzv. europski uhidbeni nalog te da se hrvatski državljani izručuju pravosudnim tijelima drugih članica.

Kaznena djela iz pretvorbe i privatizacije ne mogu zastarjeti, prijedlog je HDZ-a kojeg je usvojila Vlada RH, a što se također nalazi u prijedlozima izmjena.

Pročitajte više