Sabor odbio biti pokrovitelj Dana pobjede nad fašizmom

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

ZA NEŠTO manje od mjesec dana, točnije 9. svibnja, obilježava se Dan pobjede nad fašizmom. Tog je datuma 1945. nacistička Njemačka potpisala kapitulaciju u Drugom svjetskom ratu. Pet godina kasnije, na isti je dan predstavljena misao o preteči Europske unije pa se taj datum slavi i kao dan Europe.
 
No, čini se da našem saboru taj datum ne predstavlja puno, s obzirom na to da je Gordan Jandroković kao predsjednik odbio biti pokrovitelj obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Dokumentaciju poslanog i zatim odbijenog prijedloga na svom je Facebook profilu objavio saborski zastupnik SDP-a Ranko Ostojić.
 
"Negiranje da smo mi pobijedili fašizam"
 
"Ovim putem želimo obavijestiti kako je Predsjedništvo Sabora odbilo prijedlog da Hrvatski sabor bude pokrovitelj obilježavanja Dana Europe i Dana pobjede protiv fašizma. Obzirom da se Dan Europe i Dan pobjede protiv fašizma zapravo nigdje ne obilježava u Hrvatskoj, ovom inicijativom sam želio potaknuti da se na Europskom trgu u Zagrebu napravi barem jedna manifestacija, no nažalost Sabor RH je našao shodnim odbiti prijedlog iz birokratskih razloga. Ono što sam siguran je da iza toga stoji stalna revizija povijesti i stalno negiranje najvažnije stvari, a to je da smo mi bili pobjednička zemlja, zemlja koja je pobijedila fašizam", objavio je Ostojić.
 
"Možete odbiti, možete negirati, može vam biti neugodno što cijela Europa slavi pobjedu nad fašizmom, ali koliko god vi bili tužni, proslave će biti. I bolje da vas tamo nema", napisao je Ostojić u objavi.
 

Pročitajte više