Sabor počeo raspravu o Ustavnom zakonu o manjinama

Hrvatski sabor popodne je počeo dugoočekivanu raspravu o konačnoj verziji novog Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina.

Sjednica je nakratko, a na zahtjev većine klubova, bila prekinuta dok nije osiguran izravan televizijski prijenos.

Predsjednik Kluba nacionalnih manjina Borislav Graljuk izvijestio je zastupnike da su među parlamentarnim klubovima popodne usuglašena stajališta oko spornih točaka u Ustavnom zakonu.

Graljuk nije iznosio pojedinosti, no doznaje se kako je dogovor postignut oko toga da manjine same biraju svoje zastupnike, a ne preko stranačkih lista.

Manjinama bi se u Saboru jamčilo najmanje pet, a najviše osam mjesta. Manjine koje čine više od 1,5 posto stanovništva (samo Srbi) imale bi od jednog do tri zastupnika, a brojčano manje manjine najmanje četiri zastupnika. Način njihova izbora uredio bi se u izbornom zakonu.

Ustavni zakon treba biti ugovor o povjerenju većine i manjine, istaknuo je potpredsjednik Vlade Goran Granić pozivajući zastupnike da prihvate predloženi Ustavni zakon.

Vladu, kaže, raduje što su, rješavanjem najspornijih pitanja tog zakona, stvoreni uvjeti za njegovo donošenje kao kvalitativnog iskoraka prema budućnosti u izgradnji Hrvatske kao demokratske, multikulturalne i multietničke države.

Novi Ustavni zakon što ga je predložila Vlada, manjinama jamči niz prava, među ostalim, da se slobodno služe i obrazuju na svom jeziku i pismu, da održavaju veze s matičnim narodom, daje ima pravo na zastupljenost u predstavničkim tijelima lokalnih jedinica.

Ustavni zakon uređuje osnivanje manjinske samouprave u gradovima i općinama, te županijama, predviđa osnivanje Savjeta za nacionalne manjine.

Svoja stajališta o novom Ustavnom zakonu iznose predstavnici klubova, a Sabor bi ga trebao donijeti sutra.

Za njegovo izglasavanje treba dvotrećinska većina - 101 glas.

Pročitajte više