Sabor: Potpora izmjenama Zakona o državnom odvjetništvu

SVI SABORSKI klubovi zastupnika podržali su danas predložene izmjene Zakona o državnom odvjetništvu, ocjenjujući da će podići razinu učinkovitosti rada.

Ipak, klubovi su se podijelili oko predložene odredbe po kojoj državna odvjetništva više ne bi, osim po posebnoj punomoći, zastupala jedinice regionalne i lokalne samouprave.

Nikola Vuljanić (HNS) i Ratko Gajica (SDSS) tako drže da bi to lokalne jedinice dovelo u tešku situaciju jer bi morale plaćati više novca za zastupanje, a cijeli bi se postupak, ocjenjuju, dodatno zakomplicirao.

Stoga traže da se zakonom točno definiraju slučajevi u kojima se ne podudaraju interesi središnje države i lokalne sredine, a da za sve ostale ostane mogućnost da državno odvjetništvo po punomoći zastupa lokalne jedinice.

"Državno odvjetništvo treba ostati generalni zastupnik jedinica lokalne samouprave", naglasio je Gajica.

U HDZ-u podupiru spomenutu odredbu, a Dražen Bošnjaković tvrdi da se često događalo da su lokalne jedinice tužile državu u jednom postupku, a u drugom, preko državnog odvjetništva, zastupale interese države u istim pravnim stvarima.

Napomenuo je da bi, po predloženom, ta odredba na snagu stupila s prvim danom iduće godine, što bi lokalnim jedinicama dalo vremena da se odluče hoće li ih zastupati odvjetničke kuće ili vlastite pravne službe.

Ingrid Antičević-Marinović (SDP) drži, pak, da bi državno odvjetništvo trebalo rasteretiti i postupaka u kojima zastupa državu, a kako bi se, kaže, moglo u potpunosti posvetiti svojoj osnovnoj zadaći - kaznenom progonu i suzbijanju kriminala.

Pero Kovačević (HSP) ističe da zakon, da bi uistinu zajamčio vladavinu prava, treba osigurati učinkovito sankcioniranje kriminalaca te zaštitu imovine, a kako se, kaže, ne bi ponovio slučaj s dilerom na Korčuli koji je pobjegao policiji, a 'na leđima' ima čak 92 kaznene prijave.

Zakonom se, tvrdi, treba ovlastiti državno odvjetništvo da po službenoj dužnosti poništava nezakonito provedenu pretvorbu i privatizaciju, te sklapa nagodbe, sudske i izvansudske, s građanima koji su tužili državu i od koje, bez kamata, ukupno traže oko sedam milijardi kuna.

Klubovi su pohvalili odredbe o uvođenju imovinskih kartica za državno-odvjetničke dužnosnike, uvođenje nadzora i obveznu edukaciju te kriterije za ocjenu njihova rada.

Pročitajte više