Sabor prihvatio Rehnov prijedlog: Hrvatska ne daje teritorij po "načelu pravičnosti"

PRIJEDLOG sporazuma europskog povjerenika Ollija Rehna za rješenje graničnog spora između Hrvatske i Slovenije, većinom glasova prihvaćen je u Hrvatskom saboru.

Sabor je u raspravi imao samo jednu dilemu, da li Rehnov prijedlog ugrožava teritorijalni integritet Hrvatske, a kad su priznati stručnjaci za međunarodno pravo dali zeleno svjetlo i potvrdili kako takve opasnosti nema, zeleno svijetlo dale su sve parlamentarne stranke, osim HDSSB-a, koji i dalje sumnje u Rehnov plan.

Sanader je istaknuo kako Hrvatska ne pristaje na nikakvo načelo pravičnosti, po kojem bi dala Sloveniji dio svoje Jadranske obale, jer ona ima veći njezin dio. Za Hrvatsku je od početka rješenje bio jedino sporazum na temelju međunarodnog prava, naglasio je Sanader u govoru pred Saborom, koji je danas imao izvanrednu sjednicu samo s jednom točkom dnevnog reda, Nacrtom sporazuma Ollija Rehna prema kojem bi granični spor sa Slovenijom rješavao peteročlani arbitražni sud.

Sanader je napomenuo kako još uvijek postoji i mogućnost da, uz velike napore, Hrvatska do kraja godine ili početkom iduće završi pregovore s EU-om.

Žbogar i Janša poručuju Rehnu: Ili prihvati naše prijedloge, ili ništa od deblokade

Slovenija bez prihvaćanja njihovih primjedbi na prijedlog sporazuma europskog povjerenika Ollija Rehna, ne planira pristati na taj sporazum, a time ni na deblokadu hrvatskih pregovora s Europskom unijom.

Samuel Žbogar, slovenski ministar vanjskih poslova u sinoćnjoj emisiji "Trenja" slovenske televizijske postaje POP-TV, kazao je kako Rehn treba prihvatiti prijedloge Slovenije, ukoliko želi pozitivno rješenje graničnog spora i postizanje sporazuma.

Čak i ako se prihvate promjene, Slovenija bi blokirala pristup, ukoliko im se ne svidi rješenje suda

U protivnom, istaknuo je Žbogar, nova rješenja potražit će se pod švedskim vodstvom EU-a, koja je sljedeća na redu za preuzimanje predsjedanja Unijom. Žbogar je naglasio kako ne postoji način da se Sloveniju prisili da deblokira hrvatske pristupne pregovore, ukoliko sporazum propadne.

Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom, koja je isto tako bila gošća u emisiji, argumentirala je kako se Rehnov prijedlog ne može u većoj mjeri mijenjati jer su u njega već uključeni i slovenski zahtjevi. Žbogar se s njom nije složio, a Janez Janša predsjednik najjače oporbene stranke u Sloveniji i treći gost emisije, na to se nadovezao rekavši kako je Rehnov prijedlog za Sloveniju loš, jer u njemu nema "načela pravičnosti" pri određivanju granice.

Janša je kazao kako Rehnov prijedlog treba odbiti, ukoliko ga se ne može promijeniti, jer je on bliži Hrvatskoj. Jedina pozitivna strana prijedloga prema Janši je odluka suda o graničnom sporu unutar godine dana, što je dovoljno vremena da Slovenija odbije ratificirati hrvatski pristupni sporazum s EU-om, ukoliko rješenje suda za Sloveniju bude nepovoljno, jer Hrvatska kroz godinu dana ne bi bila, ni uz deblokadu, u Uniji.

Drugim riječima, sve osim totalne pobjede u graničnom sporu Slovenije s Hrvatskom, znači kočnicu pregovora unedogled?

K.S.
Foto: Goran Mehkek/CROPIX

Pročitajte više