SABOR: Raspravu o odgodi primjene zaštićene zone obilježile optužbe

Popodnevnu pojedinačnu saborsku raspravu o predloženoj odgodi proglašenja ekološkoribolovne zone na Jadranu uglavnom su obilježile međusobne optužbe SDPovih i HDZovih zastupnika koja se vlada, sadašnja ili bivša, više ili manje brinula za nacionalne interese.

Unatoč zamolbama predsjedatelja Vladimira Šeksa da suprotna mišljenja u raspravi ne dočekuju s podsmijehom i vrijeđanjem, zastupnici su nastavili međusobne optužbe, nerijetko se vraćajući u prošlost.

Nesposobnost sadašnje Vlade u pregovorima s EU-om, nevjerodostojna politika o proglašenju zaštićene zone, nebriga za nacionalni interes, samo su neke optužbe kojima je oporba "zasipala" HDZ-ove zastupnike.

"Kad netko povlači odluku, a ne kaže zašto je povlači, onda taj ne zna pregovarati, ne zna obavljati svoj posao i štititi nacionalni interes", rekao je SDP-ovac Nenad Stazić, predbacivši HDZ-ovcima da su još prije osam mjeseci ustrajali u proglašenju gospodarskog pojasa, a sada odustaju od ikakve zaštite Jadrana.

"Koji će deficit Vlada sada pronaći kao razlog odgode? Premijer Sanader već ga je pronašao kad je danas rekao da je odgoda posljedica deficitarnog pregovaranja bivše Vlade. Zar će za svaki zakonski prijedlog biti nekih deficita", upitao je Stazić.

Odgovorio mu je potpredsjednik Vlade Andrija Hebrang, ponovivši da Vlada vodi aktivnu politiku, da će pregovori s EU-om sigurno rezultirati ugovorom o partnerstvu u ribarstvu.

"Ovo nije politika popuštanja pritiscima, nego aktivna politka Vlade koja zna voditi svoju zemlju", naglasio je Hebrang.

SDP-ovac Marin Jurjević rekao je da baš iz te Hebrangove izjave proizlazi sva nevjerodostojnost njegove Vlade. "Vidimo u Hebrangu doktora Jackylla i mistera Hydea jer ni sada ne znamo što Vlada zapravo zastupa", kazao je.

Jurjevićevo izlaganje izazvalo je "bujicu" replika HDZ-ovaca koji su isticali da je Sanaderova Vlada na diplomatskom planu i u zaštiti nacionalnih interesa više učinila u pola godine nego Račanova u četiri godine.

"Napustili ste sabornicu 1991. kad se glasovalo o izlasku iz SFRJ-a, htjeli ste cijeli Piranski zaljev ustupiti Sloveniji. Zar je to nacionalni interes", poručio je HDZ-ovac Ivan Jarnjak.

U "svađu" HDZ-ovaca i SDP-ovaca uključila se i HSS-ova zastupnica Ljubica Lalić, optuživši Vladu da se ponaša "poslušnički, nagodbenjački, dodvornički i licemjerno", a nakon optužbe da odgoda primjene zaštićene zone na Jadranu znači "veleizdaju nacionalnih interesa" zaradila je opomenu.

Zastupnici su mogli čuti i Šeksovo obrazloženje zašto je u glasovanju o odluci o ekološko-ribolovnoj zoni prošle godine tu zonu nazvao "čudnovatim kljunašem". To je poznati izraz u pravnoj struci, a označuje hibridni zakon, odnosno zakon koji se ne primjenjuje, objasnio je Šeks.

(Hina) xtr ydd

Pročitajte više