Sabor: Spriječiti daljnje negativne posljedice privatizacije, promijeniti model

U NASTAVKU današnje saborske rasprave o Izvješću o reviziji pretvorbe i privatizacije (od sredine 2001. do listopada 2002.) predsjednica Kluba zastupnika DC-a Vesna Škare Ožbolt zatražila je hitnu provedbu postupka i podnošenje izvješća o poduzetim aktivnostima protiv onih koji su u tom procesu počinili kaznena djela.

Škare-Ožbolt predložila je da Sabor to zatraži od Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova.

Od Vlade je zatražila da predloži izmjene zakonskih rješenja i poduzme mjere kojima će se spriječiti daljnje negativne posljedice u postupku privatizacije.

Usprotivila se daljnjoj privatizaciji po postojećem modelu, ocijenivši da je na primjeru Sunčanog Hvara Hrvatska očigledno izgubila kredibilitet.

Tonći Žuvela (Klub SDP-a) najavio je da će SDP predložiti zaključak kojim bi se Državno odvjetništvo obavezalo da u roku od 120 dana dostavi Hrvatskom saboru izvješće o postupcima vezanim za kaznena djela u pretvorbi i privatizaciji bez obzira na porijeklo prijave. Također je predložio da se Državni ured za reviziju i Državno odvjetništvo obvežu nastaviti rad na rasvjetljavanju procesa pretvorbe i privatizacije, a posebno na pokretanju postupka radi sankcioniranja utvrđenih nepravilnosti i nezakonitosti.

Navodeći niz nepravilnosti u procesu pretvorbe i privatizacije Tonči Tadić (HSP), rekao je da je model po kojem je privatizacija vođena potpuno promašio cilj, a to je dolazak investicija, očuvanje i povećanje broja zaposlenih, temeljnog kapitala i gospodarskog rasta u Hrvatskoj.

Pročitajte više