Sabor: većina klubova podržava da se vatrogasci financiraju iz državnog proračuna

Većina parlamentarnih klubova danas je u Saboru podržala izmjene Zakona o financiranju lokalne samouprave, temeljem kojih bi se plaće i materijalni troškovi pripadnika javnih vatrogasnih postrojbi ponovno financirali iz državnog proračuna, ali i upozorila na nedovoljnu organizaciju i koordinaciju vatrogastva te izostanak sustava protupožarne zaštite.

Nezadovoljstvo predloženim izmjenama izrazili su klubovi HDZ-a, HSLS-a i HSP/HKDU-a, tvrdeći da su iznuđene ljetnim katastrofalnim požarima i osjetljivošću javnosti na probleme vatrogasaca, dok u praksi ništa pozitivno ne mijenjaju po pitanju nedovoljne opremljenosti i dezorganiziranosti protupožarnog sustava.

Ivan Šuker (Klub HDZ-a) Vladi je zamjerio da je, unatoč upozorenjima, dopustila da je tek katastrofalni požari ponukaju na korake ka poboljšanju položaja vatrogasaca, a predložene izmjene smatra zakašnjelima i nedovoljnima za stvarne potrebe protupožarne zaštite, posebno oko zastarjele vatrogasne opreme.

"Predloženi zakon ne rješava ni probleme vatrogasaca ni zaštitu od požara i bojim se da će se vatrogasci i iduće ljeto suočiti s istim problemima", poručio je.

Optuživši Vladu da je zakonske izmjene predložila u predizborne svrhe i da bi zataškala nesposobnost u stvaranju kvalitetnog sustava protupožarne zaštite, Đurđa Adlešić (Klub HSLS-a) upozorila je na izostanak koordinacije između državnih i lokalnih službi, što smatra glavnim uzrokom povećanog broja požara.

Zauzela se za osnivanje centra za krizna stanja koji bi koordinirao sve aktivnosti u zaštiti od požara.

Tonči Tadić (Klub HSP/HKDU-a) Vladi je zamjerio da Saboru već tri godine nije podnijela izvješće o protupožarnoj zaštiti. "Da je to učininjeno sam po sebi bi se nametnuo zaključak o potrebi potpune izmjene financiranja vatrogastva", rekao je.

Najavio je suzdržanost pri glasovanju jer, kaže, predložene izmjene nisu dovoljne za sustavnu promjenu ustroja vatrogastva.

U obranu Vlade i zakonskih izmjena ustali su klubovi vladajuće koalicije, koji su, priznavši da je bilo određenih propusta u organizaciji, isticali da je Vlada prije požarne sezone učinila niz protupožarnih mjera.

Dubravka Horvat (Klub SDP-a) napomenula je da je Vlada, među ostalim, pojačala inspektorski nadzor i 'mobilizirala' veći broj vatrogasaca, ustvrdivši da će predložene izmjene dodatno poboljšati materijalne i radne uvjete vatrogasaca.

Uz podršku izmjenama, Valter Poropat (Klub IDS-a) pozvao je Ministarstvo financija da poreznim upravama izda naputak kako bi jedinice lokalne samouprave mogle ostvariti povrat PDV-a, te da pojača nadzor nad osiguravajućim kućama kako bi ispunile obvezu dostavljanja novca za vatrogasnu opremu.

Jozo Radoš (Klub Libre) zauzeo se za uporabu bespilotnih letjelica u nadzoru opožarenih područja te da se umjesto prikupljanja novaca za skupe kanadere uloži u opremanje vatrogasnih postrojbi i kupnju transportnih helikoptera i air-traktora.

Pozvao je Vladu da naloži nadležnim tijelima kako bi se do proljeća iduće godine izradio novi jedinstveni sustav protupožarne zaštite, koji bi uredio organizaciju i koordinaciju vatrogastva, "bez političkih i pojedinačnih interesa".

Predložene izmjene 'poništavaju' lanjsku odluku da se javne vatrogasne postrojbe, umjesto iz državnog, financiraju iz općinskih, gradskih i županijskih proračuna jer se takvo rješenje na terenu pokazalo neprovedivim pošto dio gradova i općina nije mogao plaćati vatrogasce.

Javne vatrogasne postrojbe bi se, po predloženim zakonskim izmjenama, uz dosadašnji jedan posto od poreza na dohodak, financirale i tako što bi razliku do potrebnih sredstava dobivale preko Fonda za poravnanje.

Pročitajte više