Sabor: Većina klubova protiv monopola pošte nad kurirskim službama

Većina saborskih klubova usprotivila se danas članku 14. Konačnog prijedloga Zakona o pošti, tvrdeći da se istim zakonom ne mogu regulirati kurirske i poštanske usluge jer je riječ o različitim djelatnostima, i jer bi se time proširio monopol Hrvatske pošte (HP) uoči njezine privatizacije.

Iako je ministar pomorstva, prometa i veza Roland Žuvanić uvodno ustvrdio da predloženi zakon predviđa liberalizaciju tržišta poštanskih usluga, jer monopol HP-a ograničava samo na pošiljke do 100 grama, klubovi smatraju da će upravo ta odredba dodatno monopolizirati hrvatsko tržište, budući da zakon regulira i usluge kurirske dostave.

Predviđeno je, naime, da pravne osobe, registrirane za obavljanje kurirske službe, pošiljke do 100 grama mogu dostavljati po najmanje tri puta većoj cijeni od one koju nudi HP.

Predloženi zakon, smatraju zastupnici i oporbe i vladajuće koalicije, (osim Kluba Libre) ne bi se smio odnositi na kurirske službe, te predlažu da se rad kurirskih službi regulira posebnim zakonom kao i u ostalim europskim zemljama.

Amandmanima će brisanje članka 14. iz predloženog zakona tražiti klubovi HSS-a, HSLS-a, IDS-a, HNS/PGS/SBHS-a, HDZ-a, dok je Klub SDP-a najavio da će od Vlade zatražiti dodatno tumačenje spornog zakonskog članka.

Ljubica Lalić je u ime Kluba HSS-a istaknula kako je razumljiv vladin prijedlog da donekle zadrži monopol HP-a, s obzirom na to da zapošljava 12.000 ljudi, ali, dodala je, HSS se protivi tomu da jedino HP dostavlja sudske pozive jer zbog svoje neefikasnosti koči rad sudova.

Tijekom saborske rasprave moglo se čuti i da bi monopolizacijom pošte bez posla ostalo 2500 kurira, a Krunoslav Gašparić je, u ime Kluba HB-a, podsjetio na medijske teze da se "takav zakon predlaže kako bi se HP što bolje prodalo navodno zainteresiranom Deutsche Postu".

Sabor je danas raspravio i Konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o plovidbi i unutarnjim vodama, kojim se također usklađuje hrvatsko zakonodavstvo s propisima EU-a, a predviđa reguliranje tehničkih propisa za upravljanje plovnim putevima.

Predložene je izmjene podržala većina parlamentarnih klubova, a Želimir Janjić je, u ime Kluba HSLS-a, naglasio da zakonom treba spriječiti koncesionare koji zarađuju "na crno", jer se, rekao je, nerijetko na koncesiji za održavanje plovnog puta zarađuje i na vađenju šljunka iz plovnih puteva, a za što je nužno dobiti posebnu koncesiju.

Pročitajte više