Sabor: Većina klubova zastupnika podržala izmjene Zakona o zemljišnim knjigama

VEĆINA zastupničkih klubova danas je u Hrvatskom saboru podržala Vladin prijedlog izmjena Zakona o zemljišnim knjigama, tvrdeći da će ubrzati zemljišnoknjižne postupke, ali i upozoravajući na potrebu donošenja nove regulative kojom bi se sredilo stanje u gruntovnicama.

Osnovni prigovor klubova na predložene izmjene odnosi se na zemljišno-knjižne referente, odnosno, kako se predlaže, da, iako nisu pravnici, mogu preuzimati sudske ovlasti i donositi rješenja.

HSS-ovac Josip Vresk kazao je da bi građane u pravnu nesigurnost dovela predložena odredba da referenti provode dokaze, vrše uvid u isprave i donose rješenja. Znači imali bi ovlasti suca, a da pritom ne moraju biti diplomirani pravnici, istaknuo je.

Po Vladinu prijedlogu, referentom bi mogao postati onaj koji položi stručni ispit za to zvanje, da ima visoku stručnu spremu iz društvenog ili geodetskog smjera uz pet godina rada na geodetskim poslovima ili srednju stručnu spremnu uz deset godina staža na geodetskim poslovima.

Slično Vresku istaknuli su i HDZ-ovac Rade Ivas te HSP-ovac Pero Kovačević, koji je upozorio da bi zemljišno-knjižni referenti bez položenog pravosudnog ispita mogli u probleme dovesti građane koji svoja prava odluče potražiti na međunarodnim sudovima.

Iako drže da bi predložene izmjene mogle pojednostaviti gruntovne postupke i riješiti zaostale predmete, većina klubova zastupnika upozorava da se žurno mora prići sređivanju stanja u katastru.

"Oko 30 posto zgrada u Zagrebu nije upisano u zemljišne knjige", naveo je Vresk i pozvao Vladu da predloži novi zakon i izdvoji veća sredstva za sređivanje zemljišnih knjiga.

Vilim Herman je u ime Libre zatražio da se predloženi zakon uputi u drugo čitanje, do kada bi Vlada trebala izložiti jasan plan kako misli srediti stanje u katastru.

Ingrid Antičević Marinović najavila je da će SDP biti protiv predloženog zakona.

SDP smatra da bi se predloženim izmjenama dodatno komplicirali ionako teško provedivi gruntovni postupci, posebno jer se rješavanje u tim postupcima predviđa u tri stupnja.

"Rješavanje u tri stupnja - rješenje - sud - viši sud samo će sve zakomplicirati. Pa suđenje za ubojstvo rješava se u dva stupnja", navela je SDP-ova zastupnica.

Pročitajte više