Sabor: Za raspolaganje pomorskim dobrom sustavna, a ne parcijalna rješenja

POMORSKO dobro se mora štititi sustavnim, a ne djelomičnim intervencijama u zakone, ocijenili su danas saborski klubovi i zastupnici raspravljajući o prijedlogu HSS-ovca Ante Markova da se izmjeni Pomorski zakonik i lokalnoj samoupravi dade veći utjecaj u dodjeli koncesija na pomorskom dobru.

Iako inicijativu Markova drže dobrodošlom, većina zastupnika ocjenjuje ju neprovedivom, dijelom i zbog toga što se ne zna stanje pomorskog dobra, ne postoji katastar o njemu.

Vladu treba obvezati da u roku od 60 dana sačini izvješće o stanju pomorskog dobra, predložio je Željko Glavan (Klub HSLS-a) upozorivši da je pet do 12" da se to dobro počne spašavati.

Uništavanje pomorskog dobra je nepovratno i građani moraju imati pravo odlučivati o svojoj budućnosti, istaknuo je Tonči Tadić (Klub HSP-a) zauzimajući se za raspisivanje lokalnih referenduma o koncesijama na pomorsko dobru.

Mario Kovač (HSLS) upozorio je da država nije utvrdila način određivanja granica pomorskog dobra, da su zemljišne knjige nesređene, pa bi davanje prava malim jedinicama da upravljaju pomorskim dobrom, kako predlaže Markov, stvorilo još veći kaos.

Ivo Baica (Klub HDZ) drži da je davanje koncesija po važećem zakoniku kvalitetnije riješeno od onog koje nudi Markov.

Ivo Fabijanić (SDP) dvoji hoće li izmjene koje traži Markov osigurati bolje raspolaganje pomorskim dobrom. Na obali je totalna devastacija, što će nam zakoni, ako ih ne provodimo, upitao je.

Na devastaciju pomorskog dobra upozorio je i Ljubo Ćesić-Rojs (HDZ), poručujući da se ne smije dozvoliti njegovo knjiženje, i ustvrdio da je to, ipak, za "Viktor Lenac" učinio Slavko Linić, a za Otok Života Goran Štrok.

Obećao je da će istjerati na konac sve što se s pomorskim dobrom radi i što se radilo u zadnjih, kako je slikovito rekao "dvije tisuće godina".

Vladin predstavnik Pavle Komadina izjavio je da je nadležno ministarstvo (pomorstva) pripremilo sustavne izmjene Pomorskog zakonika, te da su već upućene u vladinu proceduru.

Pročitajte više