Sabor: Zastupnici se javili šest tisuća puta, raspravljalo se 664 sata

U PRVOJ godini mandata zastupnici 5. saborskog saziva za riječ su se javili više od šest tisuća puta, raspravljali su nešto više od 664 sata, izbrojali su u saborskoj Informacijsko-dokumentacijskoj službi.

Od prosinca 2003. do prosinca 2004., na 11 održanih sjednica, zastupnici su međusobno replicirali više od pet stotina puta, a netočne su navode ispravljali više od tisuću i pol puta.

Pritom su zaradili 41 stegovnu mjeru, uglavnom opomenu.

Iako je polovica opomena izrečena SDP-ovcima, kad se u relaciju stavi broj zastupnika stranke s brojem stegovnih mjera, proizilazi da su najviše kazni zaradili IDS-ovci, a najmanje HDZ-ovci.

Naime, po statistici svaki je IDS-ov zastupnik dobio po 1,25 opomenu, a HDZ-ov 0,07 opomena. SDP-ovi i Librini zastupnici dobili su u prosjeku po 0,6 opomena, a HSLS-ovi po pola opomene.

Peti saziv Hrvatskog sabora u prvoj je godini rada raspravio 353 točke, donio 140 zakona i 175 odluka, prihvatio 27 izvješća i dva sporazuma, s pravnim stečevinama EU uskladio 32 zakona itd.

Informacijsko-dokumentacijska služba zabilježila je također da je u spomenutom razdoblju podnijeto 1.900 amandmana, da su zastupnici na aktualnom prijepodnevu Vladi postavili 305 pitanja, a u pisanom ih je obliku na istu adresu stiglo još 226.

Četvrtina svih pitanja postavljena su premijeru Ivi Sanaderu.

Kad se radi o saborskim raspravama, najduže se - oko 12 i pol sati, raspravljalo o prijedlogu zakona o pravima hrvatskih branitelja, te o prijedlogu državnoga proračuna za 2005., oko deset sati.

O svim aktima ukupno se glasovalo punih 15 sati.

Pročitajte više