Sabor završio rad raspravom o dva zakonska prijedloga o lokalnoj samoupravi

Hrvatski sabor popodne je završio rad raspravom o PGSovom konačnom prijedlogu izmjena zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi i HNSovom prijedlogu zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi.

Spomenuti prijedlozi dobili su potporu većine parlamentarnih klubova, uz ocjenu da će se predloženim promjenama poboljšati rad u lokalnim upravama i manjim općinama.

Zakonskim izmjenama PGS-a predlaže se omogućavanje i općinama s manje od 3.000 stanovnika izbor izvršne vlasti odnosno poglavarstva. Po riječima predlagatelja Darija Vasilića time bi se omogućilo efikasnije rješavanje lokalnih problema i poboljšao rad malih općina.

Zakonskim prijedlogom HNS-a predlaže se neposredno biranje gradonačelnika, općinskih načelnika i župana, te uređuje pitanje opoziva neposredno izabranog čelnika izvršne vlasti.

U ime predlagatelja, Darko Šantić istaknuo je da je osnovni cilj ovakvog prijedloga demokratizirati političke odnose, onemogućiti česta ponavljanja lokalnih izbora, omogućiti efikasnije djelovanje izvršne vlasti, te omogućiti većem broju ljudi angažiranje u političkom životu lokalne sredine.

Sabor rad nastavlja sutra.

(Hina) mp jn

Pročitajte više