Sabor završio raspravu o rebalansu proračuna

Hrvatski je sabor večeras završio desetosatnu raspravu o prijedlozima rebalansa državnog proračuna i izmjena Zakona o izvršenju proračuna, u kojoj je oporba kritizirala vladajuće za odustajanje od izbornih obećanja.

Oporbeni zastupnici su i u poslijepodnevnom dijelu sjednice neprihvatljivim ocijenili predloženo smanjenje proračunskih davanja za poljoprivredu, znanost, preventivnu medicinu i edukaciju.

Posebno su se usprotivili Vladinu prijedlogu dodatnog ograničenja zaduživanja jedinica lokalne samouprave.

Gradovi i općine po sadašnjem su se Zakonu o izvršenju proračuna mogle zadužiti do maksimalno tri posto svojih ukupnih prihoda, a novim je zakonom predviđeno smanjenje zaduživanja za 33 posto.

SDP-ovac Zvonimir Mršić ocijenio je da bi takvo "kresanje" mogućnosti zaduživanja moglo zakočiti razvoj lokalnih sredina.

Ministar financija Ivan Šuker odgovorio je da je plan zaduživanja do kraja godine usklađen sa zahtjevima za suglasnost koje su jedinice lokalne samouprave Vladi podnijele do sada.

"Jedinice lokalne samouprave do sada su podnijele zahtjeve za zaduživanje u visini od ukupno 216 milijuna kuna, pa nije za očekivati da će do kraja godine zatražiti više od planiranih 275 do 280 milijuna kuna", kazao je Šuker.

Sjednica je nastavljena raspravom o prijedlogu izmjena Kaznenog zakona.

(Hina) xibob yvkn

Pročitajte više