Saborska oporba podupire SDP-ov prijedlog da se ustroji obalna straža

HRVATSKI sabor danas je 14. sjednicu nastavio sinoć započetom raspravom o SDP-ovu prijedlogu zakona o obalnoj straži, kojega podržava većina oporbenih klubova.

SDP-ov prijedlog predviđa osnivanje obalne straže kao jedinstvene civilne službe koja bi na sebe preuzela poslove vezane uz pomorstvo i more, a koji su, tvrde SDP-ovci, razjedinjeni, prema tome i nedovoljno učinkoviti.

Predlagatelji ističu da bi se ustrojem obalne straže uvela veća sigurnosno-ekološka zaštita hrvatskog dijela Jadrana, uz racionalnije korištenje postojećih ljudskih i materijalnih resursa.

Šime Lučin (SDP) proziva ministarstva da stopiraju ustroj obalne straže jer se, kaže, ne žele odreći svojih nadležnosti u području pomorstva i mora, a zbog čega, ističe, trpi učinkovito obavljanje poslova iz tih nadležnosti.

Usprotivio se prijedlozima da se obalna straža čvrsto veže uz ratnu mornaricu i policiju, već se zauzima da bude posebna služba.

"Zamislite da se topovnjača Krešimir IV nasloni na jahtu, da nadzire turističku plovidbu", rekao je Lučin, ustvrdivši da bi obalna straža kao civilna služba lakše rješavala incidente na moru, poput onih u Piranskom zaljevu.

Da bi se obalna straža trebala ustrojiti na temelju postojećih resursa smatra i Ante Markov, čiji Klub HSS-a također podupire SDP-ov prijedlog.

Istog je stava i Jozo Radoš (HNS/PGS), po čijem bi mišljenju, uz koordinaciju u obavljanju poslova nadzora i zaštite pomorstva i mora, obalna straža trebala biti odvojena od Hrvatske ratne mornarice (HRM).

"HRM i obalna straža ne mogu biti jedno te isto. Ako će HRM biti obalna straža onda Hrvatska neće imati HRM", kazao je.

Klub HSP-a sinoć je, uz više primjedbi, načelno podržao SDP-ov prijedlog, a Klub HDZ-a ocijenio ga je dobrom podlogom za reguliranje te tematike, ali i ustvrdio da treba pričekati Vladin zakonski prijedlog.

Pročitajte više