Saborska služba za odnose s javnošću: HRT krši zakon

Služba za odnose s javnošću Hrvatskog sabora uputila je pismo predsjedniku Programskog vijeća HRTa Zdenku Ljevaku u kojem ga upozorava na kršenje i nepoštivanje odredbi Zakona o HRTu zbog neobjavljivanja vijesti o posjetu saborskog izaslanstva Ukrajini. L

U pismu se Ljevaku postavlja pitanje dijeli li mišljenje s odgovornim urednicima Informativnog programa da taj događaj po svom političkom i gospodarskom značaju ne zavrjeđuje da HTV u svojim informativnim emisijama o njemu izvijesti javnost.

Pri tom se podsjeća na odredbe Zakona o HRT-u, o istinitom, cjelovitom, nepristranom i pravodobnom informiranju javnosti.

Stav odgovornih na HTV-u da potpuno prešute spomenuti događaj zaprepašćuje tim više što je HTV o svom trošku poslala svoju ekipu u Kijev koja je pratila sve službene susrete hrvatskog izaslanstva, ističe se u pismu Službe za odnose s javnošću Hrvatskog sabora i u skladu s odredbama Zakona o HRT-u traži očitovanje Programskog vijeća.

U pismu se podsjeća da je u dvodnevnom službenom posjetu Ukrajini 30. i 31. siječnja boravilo izaslanstvo Hrvatskog sabora u čijem su sastavu bili: predsjednik Sabora Vladimir Šeks i zastupnici Gordana Sobol, Nevenka Majdenić i Nikola Mak.

Na službenim susretima hrvatskog izaslanstva s najvišim ukrajinskim dužnosnicima, predsjednikom ukrajinskog parlamenta Lytvynom, predsjednikom države Juščenkom, premijerom Jehanurovim i ministrom vanjskih poslova Tarasjukom, pored razgovora o približavanju Hrvatske i Ukrajine Europskoj uniji i NATO-u, poseban naglasak u razgovorima je bio na jačanju gospodarske suradnje dviju zemalja.

U sklopu gospodarskih tema najviše se razgovaralo o pitanjima energetske opskrbe Srednje Europe, a u kontekstu nedavnog "plinskog spora" između Rusije čije su posljedice predstavljale ozbiljnu prijetnju stabilnosti i hrvatskog energetskog sustava.

Svi najviši ukrajinski dužnosnici dali su čvrsta jamstva Hrvatske da će opskrba plinom naše zemlje biti na razini koja neće ugroziti hrvatske gospodarske interese i energetsku stabilnost naše zemlje, kao i da će takva politika prema Hrvatskoj ostati i nakon predstojećih parlamentarnih izbora u Ukrajini, stoji uz ostalo u pismu Službe za odnose s javnošću Hrvatskog sabora predsjedniku Programskog vijeća HRT-a Zdenku Ljevaku.

Pismo je upućeno i glavnom ravnatelju HRT-a i glavnom uredniku Informativnog programa HTV-a Mirku Galiću i Vladimiru Rončeviću.

(Hina) pp/xdm ysšh

Pročitajte više