Saborska zastupnica: Neukusno je reći da nema odgovornosti Horvata i Plenkovića

Screenshot: N1

SABORSKA zastupnica Zeleno-lijevog bloka u Hrvatskom saboru Urša Raukar Gamulin bila je gošća Newsrooma N1 televizije. Komentirala je obnovu Zagreba nakon potresa.

"Plenković je poslao poruku birokraciji da ne mora ubrzati procese"

Smatra da je odgovornost premijera Plenkovića prva u tome što je u ljeto govorio da će rok za povlačenje sredstava iz Fonda solidarnosti moći produžiti.

"Samim time je poslao poruku birokraciji da ne mora ubrzati procese. Sad odjednom smo se suočili da se taj rok ne može pomicati. Mi smo jedna od rijetkih zemalja koja nije uspjela povući sredstva iz Fonda solidarnosti", rekla je Raukar Gamulin.

"Naravno da je tu odgovornost i premijera, kao i ministra Horvata kao prvog čovjeka ministarstva. Neukusno je govoriti da tu nema osobne odgovornosti. To je prva pomoć za javnu infrastrukturu. To je pomoć državi za javnu infrastrukturu i komunalnu infrastrukturu. Trebalo je potaknuti izradu projekata isti čas. Trebalo je potaknuti aktere s nekim drugim financijskim linijama da kreću u obnovu", dodala je.

"Nema jedne institucije koja vodi sve te procese"

Kao problem vidi i to što ne postoji jedna institucija koja vodi cijeli proces, po ugledu na Zavod za poslijepotresnu obnovu u gradu Dubrovniku.

"Zgrada sabora nije taknuta, a vrlo teško je oštećena u potresu. Kad uzmemo u obzir da druge europske zemlje iz tog fonda povlače gotovo 100 posto sredstava... U Zagrebu se ubrzano radi na što većem broju projekata da bi se oni prijavili, a onda ugovorili i izveli", kazala je Raukar Gamulin. Odgovornost ministra graditeljstva Horvata je, smatra, neupitna.

"Nema jedne institucije koja vodi sve te procese. U postojećim okvirima zakonskim se moglo puno više napraviti. Mislim da se sada svi kapaciteti Ministarstva trebaju baciti na Fond solidarnosti i obnovu od potresa. Sada je stvarno 12 i 5 što se tiče obnove. Državni aparat nije u stanju odgovoriti na situacije kao što je obnova od potresa", kazala je.

O popisu stanovništva: Trebaju se stvoriti uvjeti da obitelji imaju više djece

Osvrnula se i na novi popis stanovništva. Smatra da se demografske probleme ne može rješavati samo time da se govori da se mora rađati više djece.

"Trebaju se stvoriti uvjeti da obitelji imaju više djece. To su prije svega vrtići, infrastruktura, uvjeti zapošljavanja i plaća dostojna za život. Naša politika u Gradu Zagrebu sasvim sigurno će ići k tome da se stvore uvjeti za bolji i dostojanstveniji život. Stanogradnja za najam stanova, to je poznata stvar u Beču. Zaista je presudno - radna mjesta, uvjeti, plaće, dječji vrtići...", zaključila je Raukar Gamulin.

Pročitajte više

 

Pročitajte više