Saborski klubovi zastupnika podržali Vladin prijedlog Zakona o gradnji

SABORSKI klubovi zastupnika podržali su u današnjoj raspravi Konačni prijedlog zakona o gradnji, uz primjedbe da će se taj zakon teško primjenjivati bez sređivanja stanja u zemljišnim knjigama i imovinskopravnih odnosa.

Zamjenik ministra okoliša i prostornog uređenja Mladen Ružman, naglasio je da predloženi zakon, koji će se primjenjivati od 1. siječnja iduće godine, povećava broj slučajeva za koje nije potrebna građevinska dozvola, pojednostavljuje projekte za obiteljsku kuću i za jednostavniju gradnju.

Klub SDP-a podržao je predloženi zakon jer drže da se njime ubrzava i racionalizira postupak građenja, izdavanja građevinskih dozvola, te uvodi puno više discipline u građevinsku djelatnost, najviše na jadranskoj obali.

Klub HDZ-a smatra da je predloženi zakon puno bolji od predloženog zakona o prostornom uređenju, i neće se protiviti njegovu donošenju.

Marina Matulović-Dropulić istaknula je u ime HDZ-a da se u predloženom zakonu o gradnji mora jasno napisati što se smatra pod lokacijskim uvjetima, jer zakon o prostornom uređenju još nije donesen.

HDZ se ne slaže s tim, kako je predloženo, da strani arhitekti i inžinjeri mogu nesmetano nastupati u Hrvatskoj, već da bi se trebao utvrditi reciprocitet, a da se to eventualno primijeni kada Hrvatska uđe u EU.

Dropulić je izrazila sumnju da će se zakon o gradnji moći primjenjivati bez sređivanja zemljišnih knjiga i imovinsko-pravnih odnosa.

S tim se slaže i Klub HSLS-a, naglasivši da je zakonu o gradnji trebao prethoditi i zakon o građenju gradova i naselja, rekao je Ivan Čehok.

Klub LS-a, uz podršku donošenju zakona smatra da će imati smisla tek kada se donese i zakon o sanaciji bespravne izgradnje i o komunalnom gospodarstvu.

Pročitajte više