Saborski odbor odlučio: Od početka studenog 20 posto niža TV pretplata



SABORSKI odbor za zakonodavstvo donio je presudu o televizijskoj pretplati i prihvatio izmjene Zakona o HRT-u. Visina pretplate će najvjerojatnije od 1. studenog biti za 20 posto manja. Smanjen je koeficijent po kojemu se ona izračunava, pa će umjesto 1,5 posto prosječne plaće iznositi 1,125 posto.

Državni tajnik Zoran Pikić rekao je da se ovu odluku donijelo zbog gospodarske situacije, što je oštro kritizirao Josip Leko iz SDP-a, koji je rekao da je prijedlog zakona paušalan. Radi se, po Lekinom mišljenju, o kazni HRT-u zbog jedne neuspješne poslovne godine. Vlada bi, ako ima dokaze da HRT sa 20 posto manjim prihodima od pretplate može ostvarivati svoju zakonsku obvezu, trebala te dokaze pokazati.

Neka Vlada pokaže analize

Rekao je da bi bilo dobro da Vlada Odboru pokaže statističke analize koje tvrdi da ima i koje navodno pokazuju kako javni servis može funkcionirati sa smanjenim prihodima.

"Dajte nam analize pa ćemo na temelju njih dići ruku za zakon. No to pokazuje da ih nemate jer, da ih imate, već biste nam ih dali", rekao je Leko.

Na sjednici je prihvaćen i Zakon o prijevozu i cestovnom prometu kojim se regulira usluga taksi-prijevoza. Cijenu taksi usluga i broj taksija ubuduće bi određivale jedinice lokalne samouprave, što je Leko isto kritizirao, rekavši da se radi o ograničavanju tržišta taksi usluga.

Pročitajte više