Saborski zastupnici glasovali o dvadesetak raspravljenih točaka

Hrvatski sabor je kasno večeras, na samom kraju današnjeg zasjedanja, glasovao o 20 tak ranije raspravljenih točaka.

Također Hrvatski sabor je potvrdio nekoliko međunarodnih ugovora, među kojima i Ugovor o pitanjima sukcesije bivše SFRJ, a Vlada je posebnim zaključkom obvezana na nastavak procesa pred međunarodnim institucijama za identificiranje 598 milijuna američkih dolara, nestalih iz sukcesijskog paketa.

Potvrđen je i Memorandum o razumijevanju između vlada Republike Hrvatske i SAD-a o priznavanju prava intelektualnog vlasništva, po kojemu će za proizvodnju generičkih lijekova farmaceuti ubuduće morati plaćati patentna prava.

Izmjenjen je Zakon o željeznicama, čija je modernizacija odgođena za početak 2006. Brisana je i zakonska odredba o djelomičnom financiranju modernizacije Hrvatskih željeznica (HŽ) iz trošarina na naftu i naftne derivate od 60 lipa po litri.

Hrvatski sabor donio je i paket zakona koji će majkama s troje i više djece omogućiti pravo korištenja trogodišnjeg rodiljnog dopusta.

Doneseni su i zakoni po kojima će se u mirovinsku osnovicu dodati 100 kuna i šest posto mirovine. Neoporezivi dio mirovina povećan je s 2250 na 3000 kuna, a rast mirovina ubuduće će se usklađivati s rastom plaća.

Izmijenjen je Zakon o obvezama i pravima državnih dužnosnika, koji će pravo na naknadu plaća nakon prestanka mandata ostvarivati tek nakon godinu dana provedenih na državnoj dužnosti.

U prvom čitanju saborski zastupnici prihvatili su Vladin prijedlog izmjena Zakona o sprječavanju sukoba interesa, kojim je predviđeno brisanje zakonskog limita po kojem su državni dužnosnici s 25 posto i više dionica ili udjela u vlasništvu tvrtki, upravljačka prava morali prenijeti na treću osobu.

Prihvaćeni su i prijedlozi zakona o primopredaji vlasti i izmjena zakona o ustrojstvu i djelokrugu ministarstava i državnih upravnih organizacija, također u prvom čitanju.

Četvrtu sjednicu Hrvatski sabor će nastaviti sutra, raspravom o amandmanima na prijedlog državnog proračuna za 2004. godinu.

(Hina) xibob ysp

Pročitajte više