Saborski zastupnici kažu dosta: Vrijeme je za Sutlićev odlazak!

"KONSTERNIRANA sam i šokirana da je glavni ravnatelj HRT-a Vanja Sutlić koristio takve termine jer je to nedopustivo da se tako odnosi prema djelatnicima i prema ženama a da i ne govorimo o nacionalnim klasifikacijama", kazala je kandidatkinja za predsjednicu HNS-a Vesna Pusić dodajući kako je sada stvarno toga dosta te da je vrijeme za njegov odlazak.

> Ekskluzivno - Novinari HTV-a potvrdili za Index: Ravnatelj HTV-a novinarku nazvao četničkom kurvetinom

> Tema: Reakcije na izjavu Vanje Sutlića

Naime, u Saboru su danas osupnuti izjavama Sutlića a već je i najavljeno kako će se o Sutliću raspravljati pred saborskim odborom. Jedino postoji nesuglasje hoće li to biti Odbor za  informiranje, informatizaciju i medije ili za ljudska prava i prava nacionalnih manjina. Zastupnik i predsjednički kandidat HDZ-a Andrija Hebrang od svih sugovornika jedini se izjasnio da nije upoznat sa slučajem ali da najoštrije osuđuje bilo koju vrstu diskriminacije na bilo kojoj osnovi - vjerskoj, nacionalnoj, spolnoj, rasnoj i rodnoj.

Podsjetimo, ravnatelj Sutlić za novinarku HTV-a Ivanu Dragičević Veličković koristio je termin "četnička kurvetina'". Incident se dogodio 5. veljače prošle godine u humanitarnoj emisiji Trudionica, a da je tome zaista tako potvrdilo nam je četvero novinara s HTV-a: Maja Sever, Lela Knežević, Sanja Mikleušević i Robert Zuber. Vanja Sutlić, preko glasnogovornika HRT-a, poručio je da ništa od toga nije istina te je najavio sudsku tužbu.

Pusić: Prevršio je svaku mjeru

Pusić smatra kako je ravnatelj Sutlić prevršio svaku mjeru te da se ravnatelj hrvatske nacionalne televizije ne može ponašati na takav način. Također rekla je kako će se o Sutliću "poteći pitanje" na saborskom odboru za informiranje, informatizaciju i medije  gdje će raspravljati o daljnjim postupcima prema prvom čovjeku HRT-a.

Pusić je pojasnila kako bi samim automatizmom, jer riječ je o težem incidentu, saborski odbor trebao raspravljati o ovoj aferi, no ukoliko se to i ne dogodi klub HNS-a postavit će to pitanje.

"Da je Sutlić 'spreman' za odlazak pokazao je još i prije kada je opomenuo voditelja Aleksandra Stankovića zbog pitanja koje je postavljao gradonačelniku Željku Kerumu. Poznato je kako ne postoje glupa pitanja, već samo glupi odgovori, no Sutlić se u tom slučaju nije postavio na pravi način", zaključila je Pusić.

Pupovac: Tako se govorilo 1991. godine

"Ako je zaista točno da se koristio govor mržnje kao što govore četiri novinara HRT-a, tada itekako ima osnove da se o ovom raspravi na saborskom odboru", rekao je za Index prvi čovjek SDSS-a Milorad Pupovac dodajući kako govor ravnatelja Sutlića upućuje ne samo na to da je riječ o navodima koji su suprotni programu javne televizije već i o kršenju Ustava.

Naime, Pupovac je šokiran govorom za koji kaže da mu je bilo nemoguće čuti u 2008 i 2009. godini, jer je mislio da se tako nešto neće ponoviti.

"Toj je govor kakav se mogao čuti 1991. i 1992. godine kada je ljudima radi nacionalne pripadnosti na porti rečeno da više nemaju posla. Kao što sam već rekao, ako je vjerovati izjavama četiri novinara tada će o svemu odlučiti saborski odbor", rekao je Pupovac za Index. Za razliku od Pusić, Pupovac smatra kako je jedino saborsko tijelo mjerodavno za ovakav prekršaj  Odbor za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, a ne odbor  za informiranje, informatizaciju i medije.

"Zbog kulture govora i korupcije već su ispred odbora sjedali ravnatelj Sutlić i glavna urednica Informative Hloverka Novak Srzić, no čini se da im to nije bilo dovoljno. Sada ćemo to ponoviti", rekao je Pupovac dodajući kako je HDZ svojevremeno opstruirao rad Odbora za informiranje, informatizaciju i medije.    

Kajin: Neka sam ode

"Nakon ovog incidenta mislim da bi Sutlić trebao sam otići", bila je prva reakcija predsjedničkog kandidata i saborskog zastupnika IDS-a Damira Kajina za kojeg je nečuveno da ravnatelj javnog servisa na taj način klasificira svoje djelatnike.

"Odavno već ukazujem kako je HTV stranačka televizija HDZ-a, a zanimljivo mi je gledati Sutlića kako se ne snalazi ni u vremenu ni u prostoru od kada je otišao Ivo Sanader", rekao je Kajin dodajući kako je svjestan da bi za Sutlićem otišlo desetak drugih djelatnika ali bez toga neće biti sreće ni za tu televiziju, a ni za društvo u cjelini. Također, za Kajina je neshvatljivo da je u slučaju Aleksandra Stankovića i emisije Nedjeljom u dva, Sutlić stao na stranu "jednog rasista".

"Znam da je Milan Bandić uvijek rezervna varijanta ali zar stvarno Sutlić misli da će biti vječan i da će HDZ dobiti još jedan mandat ili da će se možda Sanader vratiti. Ja u to ne vjerujem, a Sutlić bi morao otići što prije", rekao je Kajin naglašavajući kako je svjestan činjenice da će mu ovo naštetiti u kampanji jer je televizija najmoćniji medij no protiv ovakvih stvari uvijek je potrebno govoriti i naglašavati. 

Pročitajte više