SAD: Brinemo zbog ukidanja zabrane povratka židovskih doseljenika na Zapadnu obalu

Ilustracija: EPA

WASHINGTON je "iznimno zabrinut" zbog odluke izraelskog parlamenta koja otvara put za povratak židovskih doseljenika u četiri naselja na Zapadnoj obali, rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel. Patel je rekao da je izmjena zakona iz 2005. koji je naredio evakuaciju doseljenika "posebno provokativna i kontraproduktivna" za napore da se obnovi mir u Izraelu i na Zapadnoj obali uoči Ramazana, Pashe i Uskrsa.

Odluka je donesena samo dva dana nakon što je Izrael potvrdio obećanje da će pauzirati raspravu o novim naseljima i dozvolama za predstraže, rekao je Patel, referirajući se na zajedničku izjavu izraelskih i palestinskih dužnosnika nakon razgovora u Egiptu.

"SAD snažno poziva Izrael da se suzdrži od dopuštanja povratka doseljenika u područje obuhvaćeno tim zakonom, u skladu s obećanjem bivšeg premijera Sharona i sadašnje izraelske vlade Sjedinjenim Državama", rekao je Patel. "Jasno smo rekli da je širenje naselja prepreka miru i postizanju rješenja s dvije države."

Pročitajte više