SAD će nastojati uhvatiti ili ubiti Saddama Husseina

NAKON što Sjedinjene Države započnu rat s Irakom, jedan od bitnih ciljeva američke vojske bit će pronalaženje i hvatanje ili ubojstvo iračkog predsjednika Saddama Husseina, pišu američke novine.

USA TODAY piše kako su već određeni mali timovi komandosa Delta snaga koji bi se iskrcali u predgrađima Bagdada i ondje počeli potragu za Saddamom Husseinom kako bi ga uhvatili ili ubili.

List piše, pozivajući se na dužnosnika Pentagona, da ta elitna američka postrojba od 360 ljudi ima zadaću uloviti, te ako bude potrebno i ubiti Sadama, njegove sinove Qusaija i Udayja kao i desetak najviših iračkih političkih i vojnih dužnosnika.

The Washington Times piše kako će, čim počnu rat, Sjedinjene Države usmjeriti svoje obavještajne napore kako bi otkrile gdje se skriva Saddam a zatim ga pokušati ubiti navođenom raketom.

Pozivajući se na neimenovanog američkog dužnosnika, list piše kako se Sadam već vjerojatno sklonio u neko od svojih podzemnih skloništa u Bagdadu, a da su SAD već stavile na popis ciljeva niz mjesta za koja drže da bi mogla biti njegova skrovišta.

"Mislim da imamo razumne izglede da usmjerimo bombu tamo gdje je on i ubijemo njega ili u najmanju ruku jednoga od njegovih klonova", rekao je dužnosnik podsjećajući kako Saddam koristi osobe njemu slične po izgledu kako bi zavarao progonitelje.

List piše da planeri drže kako će čim prije Saddam bude uklonjen tim prije završiti rat.

Službeni američki cilj u Iraku nije ubiti Saddama nego promijeniti njegov režim i razoružati Irak.

Pročitajte više