SAD će svim silama nastojati spriječiti usvajanje srpske rezolucije o Kosovu?

SJEDINJENE Američke Države svim će silama nastojati spriječiti mogućnost da Vijeće sigurnosti UN-a usvoji rezoluciju o Kosovu koju je predložila Srbija.

Potpredsjednik uglednog Instituta Cato iz Washingtona i stručnjak za obranu i međunarodne odnose Ted Carpenter je u intervjuu u današnjem srpskom izdanju BBC-ja upozorio da će se SAD potruditi kako bi spriječio usvajanje rezolucije koju je Srbija podnijela UN-u, te da će upotrijebiti svoj jak utjecaj među zemljama članicama Europske unije i međunarodnim institucijama na štetu Srbije.

Carpenter upozorava i da je moguće zahlađenje odnosa između SAD-a i Srbije jer je Washington ljut zbog činjenice da je očekivani ishod američke politike ovoga puta izostao. "Nije uslijedio val brzih priznanja Kosova, niti se potvrdila tvrdnja američkih dužnosnika da kosovska deklaracija o neovisnosti neće postaviti presedan u međunarodnim odnosima. Rusko-gruzijski rat i secesija Abhazije i Južne Osetije potpuno su razbili tu američku teoriju i Washington je sada ljut jer svojom politikom nije postigao željeni rezultat", tvrdi Carpenter.

Pročitajte više