SAD daje 35 milijuna dolara za proizvodnju poluvodiča za avione F-35

Ilustracija: Shutterstock

Američko ministarstvo trgovine planira dodijeliti 35 milijuna dolara tvrtki BAE System kako bi učetverostručila proizvodnju ključnih poluvodiča koji se koriste u borbenim zrakoplovima F-35 i komercijalnim satelitima.

To je prvi poticaj iz 52.7 milijardi dolara vrijednog programa subvencija za proizvodnju poluvodiča i istraživanje "Chips for America", koji je odobrio Kongres u kolovozu 2022. za povećanje proizvodnje čipova u SAD-u te smanjivanje ovisnosti od uvoza iz Azije. 

Američki predsjednik Joe Biden najavio je da će "tijekom sljedeće godine ministarstvo trgovine dodijeliti više milijardi za proizvodnju više poluvodiča u Americi" te potaknuti istraživanje i razvoj.

Sullivan: Ne želimo biti u poziciji da nas neka druga zemlja može isključiti u trenutku krize

Ministarstvo trgovine potpisalo je neobvezujući preliminarni memorandum o uvjetima za osiguravanje 35 milijuna dolara tvrtki BAE Systems Electronic Systems, dijelu BAE Systemsa, za podršku modernizaciji kompanije Microelectronics Center u New Hampshireu. 

Pentagon planira uložiti 1700 milijardi dolara u F-35 program, uključujući kupnju 2500 zrakoplova u idućim desetljećima. Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je da su čipovi ključni za F-15 i F-35. "Ne želimo biti u poziciji da nas neka druga zemlja može isključiti u trenutku krize", kazao je.

Intel, Micron i GlobalFoundries su među onim kompanijama koje traže značajna sredstva iz programa "Chips for America". Američka ministrica trgovine Gina Raimondo rekla je da su sredstva dodijeljena BAE-u "prva od mnogih u najavi". "Očekujemo da će tempo tih najava o dodjeli subvencija ubrzati u prvoj polovini sljedeće godine", kazala je.

Pročitajte više