SAD dao veto na trenutačno primirje u Gazi. Abas: Odgovorni ste za prolijevanje krvi

Ilustracija: EPA

Predsjednik Palestinske vlasti Mahmud Abas rekao je danas da smatra Sjedinjene Države "odgovornima za prolijevanje krvi" u Gazi pošto su vetom spriječile donošenje UN-ove rezolucije o prekidu vatre između Hamasa i Izraela na palestinskim područjima.

Za rezoluciju Vijeća sigurnosti glasalo je 13 zemalja, Velika Britanija bila je suzdržana, a Sjedinjene Države stavile su veto na tekst kojim se poziva na "trenutačni humanitarni prekid vatre" u Gazi, unatoč pritisku glavnog tajnika UN-a koji je osudio "kolektivno kažnjavanje" palestinskog naroda.

"Američko stajalište je nemoralno, SAD je odgovoran za prolijevanje krvi djece, žena i starijih"

Nacrt rezolucije pripremljen je pošto je glavni tajnik UN-a Antonio Guterres u pismu Vijeću sigurnosti aktivirao članak 99. Povelje UN-a, prvi put otkako je preuzeo dužnost 2017., a koji omogućuje glavnom tajniku da skrene pozornost Vijeća sigurnosti na "bilo koje pitanje koje, po njegovom mišljenju, može ugroziti održavanje međunarodnog mira i sigurnosti".

Američko stajalište je "nemoralno" i Washington je "odgovoran za prolijevanje krvi djece, žena i starijih Palestinaca u Pojasu Gaze koji umiru od ruku izraelskog okupatora", navodi Abas. Sjedinjene Države "partner" su Izraelu u "zločinu genocida, etničkog čišćenja i rata" bilo gdje da su počinjeni u Gazi, na okupiranoj Zapadnoj obali i u Jeruzalemu, stoji u Abasovu tekstu. 

Hamasovo ministarstvo: U Pojasu Gaze je do sada poginulo 17.490 ljudi

"Ta politika prijetnja svijetu i međunarodnoj sigurnosti i miru", dodaje Ured predsjednika Palestinske vlasti kojoj je sjedište na Zapadnoj obali, palestinskom teritoriju što ga je Izrael okupirao 1967. Palestinski premijer Mohamed Štajeh već je nazvao UN-ov neuspjeh da izglasa rezoluciju "sramotom" i "bianco čekom" okupatorskoj državi da nastavlja masakrirati, razarati i raseljavati.

Izraelski veleposlanik pri UN-u Gilad Erdan rekao je da je "pravi put do mira samo podrška izraelskoj misiji, a nikako poziv na prekid vatre".

Prema zadnjim podacima koje je objavilo Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi, u Pojasu Gaze do sada je poginulo 17.490 ljudi, većinom žene i djeca. Izraelska operacija na Pojas Gaze uslijedila je nakon divljačkih napada Hamasa na izraelski teritorij 7. listopada u kojem je ubijeno 1.200 ljudi, a oko 240 je uzeto za taoce.

Pročitajte više