SAD, Francuska, Velika Britanija, Italija i Turska priznale Kosovo

SJEDINJENE Američke Države i Francuska prve su svjetske velesile koje su službeno priznale Kosovo.

Srbija je najavila povlačenje svog veleposlanika iz SAD-a, nakon što je Amerika priznala Kosovo, javlja Associated Press.

Francuski ministar vanjskih poslova Bernard Kouchner poručio je kako će Francuska priznati neovisnost Kosova i dodao da je predsjednik Sarkozy o tome već pismeno obavijestio svog kosovskog kolegu.

"Ne znam kojeg datuma ni koje godine, ali Kosovo i Srbija bit će zajedno u Europskoj uniji", dodao je Kouchner.

Kosovski premijer Hasim Thaqi brzo je zahvalio Francuskoj jer je postala prva europska zemlja koja je priznala Kosovo. "Zahvalni smo Francuskoj na priznanju. Ovo je ključan događaj za našu novu državu i njeno djelovanje", kazao je Thaqi, javlja Reuters.

Agencije pišu da su nakon Francuske, priznanje najavili i britanski i talijanski ministar vanjskih poslova, dok će njemačka vlada o toj odluci razgovarati u nedjelju.

"Mogu najaviti da je britanska vlada odlučila priznati Kosovo. Učinit ćemo to zajedno s ostalim članicama EU", poručio je David Miliband nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU u Bruxellesu i istaknuo kako je Hasim Thaqi već pismeno obaviješten o ovoj odluci.

Nakon najava o prvim europskim priznanjima, počelo je slavlje Albanaca u Prištini koji su izašli na ulice mašući zastavama najvećih europskih država u znak zahvalnosti.

"Europska unija još jednom je preživjela test jedinstva. Usvojili smo zaključke i svi imamo isti stav", kazao je na konferenciji za novinare Dimitrij Rupel.

SAD službeno priznale Kosovo

Službeno priznanje nedugo zatim stiglo je i iz Washingtona, odakle je državna tajnica Condoleezza Rice poručila kako SAD "formalno priznaje Kosovo kao suverenu i nezavisnu državu".

"Čestitamo Kosovarima na ovom povijesnom događaju", kaže Rice i nastavlja: "Predsjednik Bush prihvatio je zahtjev za uspostavljanjem diplomatskih odnosa između naše dvije zemlje".

"Danas Kosovo počinje svoj put kao nezavisna država, a SAD obećava da će mu biti blizak prijatelj i partner", kazala je Rice, ali i istaknula kako je cilj američke vlade ostati u prijateljskim odnosima sa Srbijom, "saveznicom u dva svjetska rata".

Stiglo priznanje iz Turske

Nakon najvećih svjetskih velesila, teritorij kojim je vladala u doba Otomanskog carstva priznala je i Turska.

"Republika Turska odlučila je priznati nezavisnost Republike Kosovo", kazao je Reutersu turski premijer Ali Babacan.

Albanija priznala Kosovo

"Albanija priznaje Kosovo kao neovisnu državu", poručio je na konferenciji za novinare albanski premijer Sali Berisha, te dodao kako će se albanska vlada sutra sastati kako bi donijela odluku o uspostavi diplomatskih odnosa na razini veleposlanika.

Bugarska će priznati Kosovo iz solidarnosti prema EU

Bugarski ministar vanjskih poslova Ivaylo Kalfin najavio je kako će preporučiti svojoj vladi da prizna Kosovo zbog "potrebe da se stabilizira stanje u regiji, kao i naše solidarnosti prema našim prijateljima u EU".

Bugarski je ministar također objasnio kako je slučaj Kosova jedinstven i stoga se ne može koristiti kao presedan u ostalim, sličnim slučajevima.

Španjolska neće priznati novu državu

Sigurno je i da Rumunjska neće priznati Kosovo, nakon što je predsjednik Traian Basescu izjavio kako "jednostrano proglašenje nezavisnosti smatra nezakonitim".

Španjolski ministar vanjskih poslova još jednom je potvrdio stavove svoje vlade izjavom kako jednostrano proglašenje nezavisnosti krši međunarodno pravo.

"Španjolska vlada neće priznati Kosovsku nezavisnost", rekao je Miguel Angel Moratinos, javljaju strani mediji. Ostale europske zemlje koje zasad ne žele priznati Kosovo uključuju Cipar, Bugarsku, Slovačku i Grčku.

P.V.
Foto: AFP

Pročitajte više