SAD I RUSIJA POZVALE SJ.KOREJU I IRAN DA ODBACE NUKLEARNE AMBICIJE

Sjedinjene Države i Rusija pozvale su u nedjelju Sjevernu Koreju da napusti svoje nuklearne ambicije te izrazile zabrinutost zbog iranskog "naprednog nuklearnog programa", izjavio je američki predsjednik George W. Bush na zajedničkoj konferenciji za tisak.

Bush je istodobno svrstao separatističke pobunjenike u Čečeniji u istu kategoriju s međunarodnim teroristima pripadnicima mreže al-Qaide kazavši da su obje zemlje "patile" od napada terorista i da će "dvije vlade učiniti sve kako bi se suprotstavile toj prijetnji".

"Sjedinjene Države i Rusija odlučne su suočiti se s prijetnjom koju predstavlja oružje za masovno uništenje", rekao je Bush nakon razgovora sa svojim ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Sankt Peterburgu.

"Odlučno pozivamo Sjevernu Koreju da vidljivo, nepovratno i s mogućnošću provjere prekine svoj nuklearni program", dodao je.

"Zabrinuti smo i zbog iranskog naprednog nuklearnog programa te pozivamo Iran da ispuni svoje obveze u okviru sporazuma o neširenju nuklearnog oružja", istaknuo je američki predsjednik.

Dvojica su predsjednika pojačala strateško partnerstvo ratificiranjem sporazuma o uništavanju nuklearnog oružja - Sporazum o strateško-ofenzivnom smanjenju (SORT). Taj sporazum predviđa smanjenje strateškog nuklearnog naoružanja na 1.700 bojevih glava do 2012. godine.

Američko-ruski odnosi malo su zahladnjeli zbog ruske potpore iranskom nuklearnom programu. Međutim, Putin je na zajedničkoj konferenciji s Bushom istaknuo kako su dvije zemlje "bliže nego što se čini" vezano za pitanje Irana.

Putin je istaknuo da "nema alternative" američko-ruskoj suradnji potvrdivši tako "strateško partnerstvo" dviju zemalja.

Bush je također izjavio da je pozvao Putina da ga u rujnu posjeti u Camp Davidu.

(Hina) bis rt

Pročitajte više