SAD i Tajvan raspravljali o nestašici čipova, dogovorili su suradnju

Foto: EPA

AMERIČKA ministrica trgovine Gina Raimondo razgovarala je s tajvanskom ministricom Wang Mei-Hua o lancima opskrbe čipovima te suradnji u razmjeni tehnologije i ulaganju kroz novouspostavljeni mehanizam TTIC, priopćio je američki ured.

SAD je u više navrata pritiskao Tajvan, koji je glavni proizvođač čipova, da učini više kako bi pomogao u rješavanju globalne nestašice poluvodiča koja je uzrokovala zatvaranje nekih proizvodnih automobilskih linija te utjecala na robu široke potrošnje.

Tajvan je priopćio kako čini sve što može da pomogne.

SAD radnije pritiskao Tajvan, sad ga je podržao

Raimondo je u ponedjeljak u razgovoru s Wang naglasila "potporu SAD-a Tajvanu te važnost komercijalnih i investicijskih odnosa između SAD-a i Tajvana", priopćilo je američko Ministarstvo trgovine.

"Također je izrazila stalni interes SAD-a za suradnju s Tajvanom u pitanjima od zajedničkog komercijalnog interesa, posebno u području lanaca opskrbe poluvodičima i povezanim ekosustavima", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da će SAD i Tajvan surađivati kroz novi okvir za tehnološku trgovinsku i investicijsku suradnju (TTIC) kako bi razvili komercijalne programe i istražili načine na koje će jačati kritične lance opskrbe.

Kako riješiti problem u lancima opskrbe?

Raimondo i Wang također su se obvezale na "identificiranje drugih koraka za podršku opskrbi poluvodičima te drugim kritičnim lancima opskrbe".

Tajvansko ministarstvo gospodarstva priopćilo je kako je Wang rekla da su Tajvan i SAD dugoročni i pouzdani partneri u lancu opskrbe.

Razgovarali su o ključnoj ulozi koju Tajvan ima u globalnim opskrbnim lancima te o važnosti Tajvana i SAD-a u jačanju otpornosti opskrbnog lanca i nastavku širenja dvosmjerne trgovinske i investicijske suradnje, dodalo je ministarstvo.

Tajvan se također nada daljnjem radu s SAD-om na infrastrukturi u trećim zemljama i pomaganju tajvanskim tvrtkama da sudjeluju u planu američkog predsjednika Joea Bidena "Build Back Better", rekla je Wang.

Pročitajte više