SAD jača snage u Perzijskom zaljevu za mogući rat

PENTAGON namjerava udvostručiti sadašnjih pedesetak tisuća američkih vojnika u Perzijskom zaljevu za mogući napad na Irak, piše u USA TODAY.

Više od 10.000 vojnika Treće pješačke divizije dobili su u srijedu zapovijed da se pripreme za odlazak u Kuvajt, piše list.

Kada divizija bude prebačena na svoje odredište bit će to najveća pojedinačna kopnena postrojba na tom području od Zaljevskog rata 1991.

U regiji je već oko 50.000 tisuća američkih vojnika, a Pentagon taj broj u siječnju namjerava podići na 100.000. Pentagon računa da mu je potrebno 250.000 tisuća vojnika za obračun s Irakom.

Američki dužnosnici kažu da još nije donesena odluka o napadu na Irak za koji se sumnja da nastavlja razvijati nuklearno, kemijsko i biološko oružje. Ključan moment u razvoju krize je 27. siječnja kada će UN-ovi inspektori izvijestiti Vijeće sigurnosti o tome što su pronašli tijekom dva mjeseca nove inspekcije.

Pentagon smatra da bi bilo teško, mada ne i nemoguće, otpočeti napad na Irak nakon veljače. Kasniji napad bi zbog velikih vrućina na tom području bio otežan, piše USA TODAY.

Nosač zrakoplova USS Constellation patrolira Zaljevom, a nosač USS Abraham Lincoln također bi mogao otići na to područje. U blizini u Sredozemnom moru nalazi se skupina uz nosač USS Harry Truman koji u slučaju potrebe može brzo otploviti kroz Sueski kanal.

U pripremi je odlazak i tisuća marinaca i padobranaca, a oko 1.000 američkih vojnika u Njemačkoj je također u stanju povišene pripravnosti.

Sljedećeg tjedna u Zaljev će se uputiti i američki vojni brod-bolnica USS Comfort s tisuću kreveta.

Pročitajte više