SAD kritiziraju Kinu i druge države za kršenje ljudskih prava

Sjedinjene Države su kritizirale Kinu i niz drugih država, uključujući saveznike u borbi protiv terorizma, za kršenje ljudskih u svojem godišnjem izvješću o ljudskim pravima u svijetu.

State Department je u godišnjem izvješću o ljudskim pravima obuhvatio stanje u 196 zemalja svijeta u 2002. godini osim u Sjedinjenim Državama.

Među 49 zemalja koje Sjedinjene Države navode kao koaliciju u ratu u Iraku, Izvješće loše ocjenjuje stanje u Uzbekistanu gdje su četiri osobe umrle od mučenja u zatvoru, a za Eritreju navodi ozbiljna kršenja kao što su samovoljna uhićenja i zatvaranja.

Izvješća za Tursku kaže da je mučenje i dalje ozbiljan problem kao i ograničenja slobode tiska.

Izvješće također navodi da Saudijska Arabija sustavno uskraćuje slobodu vjere nemuslimanima, loše stanje u Turkmenistanu zbog mučenja, prijetnji i prijekih sudova te progon oporbe i medija u Kazahstanu.

Izvješće je na kratkom susretu s novinarima predstavio američki državni tajnik Colin Powell.

Upitan kako se slažu američka zalaganja za ljudska prava i uključivanje u koaliciju protiv Iraka zemalja koje krše ljudska prava Powell je odgovorio: "Ne mislimo da je proturrječno raditi sa zemljama koje su spremne pomoći u ovom naporu protiv Iraka, a same imaju neke probleme s ljudskim pravima o kojima otvoreno razgovaramo s njima i ohrabrujemo ih da se promijene".

Izvješće oštro optužuje Kinu za kršenje političkih prava uhićivanjem disidenata, kršenje religijskih sloboda i kršenje prava manjina.

"Kao što smo rekli Kinezima, zapazili smo izvjesno opadanje tijekom prošle godine i to nas zabrinjava i pokrenuli smo to pitanje s njima u brojnim prilikama", rekao je Powell.

Izvješće istodobno primjećuje i pozitivne korake kineskih vlasti među ostalim puštanje iz zatvora nekih disidenata i dopuštanje predstavnika Dalaj Lame da posjete Tibet.

Izvješće ocjenjuje da se ljudska prava u Južnoj Americi uglavnom poštuju, ali navodi šest zemalja koje krše ljudska prava, Kolumbiju, Kubu, Dominikansku Republiku, Ekvador, El Salvador i Venecuelu.

Sjedinjene Države u svojoj ocjeni kažu da Izrael nastavlja ozbiljna kršenja ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijima.

"Snage sigurnosti ubile su najmanje 990 Palestinaca i dva strana državljanina i ranile 4.382 Palestinca i druge osobe tijekom prošle godine, uključujući nedužne promatrače", piše u dokumentu.

Izvješće kritizira i Palestinske vlasti zbog kršenja ljudskih prava navodeći da su mnogi pripadnici službi sigurnosti i Fataha sudjelovali u napadima protiv izraelskih naseljenika i civila.

"Palestinska oslobodilačka organizacija i Palestinske vlasti nisu ispoštovale većinu svojih obveza, posebice one koji se odnose na odricanje od nasilja i terorizma, preuzimanje odgovornosti za sve PLO elemente i discipliniranje prekršitelja", kaže se u dokumentu.

Izvješće optužuje i Rusiju i čečenske pobunjenike za kršenje ljudskih prava u čečeniji.

"Ruske snage i čečenski pobunjenici nastavljaju ozbiljna kršenja ljudskih prava. Vladine snage počinile su nezakonita ubojstva i povremeno nakritički upotrebljavale silu što je dovelo do civilnih žrtava", stoji u dokumentu.

"Čečenski pobunjenici počinili su ubojstva civilčnih dužnosnika i milicije povezane s čečenskom upravom koju je postavila Rusija", kaže izvješće.

Dokument izdvaja kao posebno teško kršenje ljudskih prava uzimanje za taoce oko 800 ljudi u moskovskom kazalištu koje su čečenski teroristi počinili u listopadu 2002.

(Hina) sl sv

Pročitajte više