SAD na tržište pušta 15 milijuna barela nafte. Ostaje mu još 400 milijuna barela

Foto: EPA-EFE/Ilustracija

SJEDINJENE Američke Države pustit će u prosincu na tržište još 15 milijuna barela nafte iz strateških rezervi, objavila je u utorak Bijela kuća. Amerikanci su se na ovaj potez odlučili kako bi stabilizirali cijenu goriva u zemlji te cijenu nafte na svjetskom tržištu, piše New York Times.

"Riječ je o dramatičnoj odluci Bijele kuće tri tjedna uoči izbora za senat i zastupnički dom i nakon sve veće zabrinutosti od ozbiljnog rasta inflacije ove zime te zbog rata u Ukrajini. S ovih 15 milijuna barela potrošit će se svih 180 milijuna koje je predsjednik Biden autorizirao za prodaju ranije ove godine", piše NY Times.

U zalihama još 400 milijuna barela

Izvori iz Bijele kuće tvrde da je Biden spreman potpisati prodaju još velikih količina nafte iz strateških rezervi koje mogu držati 700 milijuna barela nafte. Nakon što spomenutih 15 milijuna barela izađe na tržište, u rezervama će ostati još 400 milijuna barela nafte.

Amerika rezerve namjerava napuniti kad cijena barela nafte padne ispod 72 dolara, a trenutačno iznosi 90 dolara po barelu. Cijene goriva u Americi konstantno su rasle do ovog ljeta kad su pale da bi ponovno počele rasti nakon što je Saudijska Arabija smanjila izvoz nafte kako bi podignula cijenu.

Pročitajte više