SAD nema namjeru napasti Sjevernu Koreju

SJEDINJENE DRŽAVE nemaju nikakvu namjeru napasti Sjevernu Koreju koja obnavlja svoje nuklearne ambicije, ali očekuju da prekine nuklearni program nakon čega bi se mogli obnoviti razgovori, rekao je u petak glasnogovornik State Departmenta.

SAD nema namjeru ´napasti Sjever niti imamo neprijateljskih namjera prema Sjeveru´, rekao je na konferenciji za novinare glasnogovornik State Departmenta Richard Boucher podsjećajući na riječi predsjednika Busha.

On je naglasio da SAD žele mirno rješenje problema.

Govoreći u petak vojnicima u najvećoj američkoj vojnoj bazi u Fort Hoodu u Texasu predsjednik George W. Bush je rekao kako namjerava diplomatski rješavati pitanje Sjeverne Koreje.

Odgovarajući na upit o izviješćima da je SAD spreman na kompromis sa Sjevernom Korejom, Boucher je kazao kako Sjedinjene Države žele da Pjongjang prekine svoj obnovljeni nuklearni program i tako poštuje svoje ranije obveze.

Oko postizanja toga cilja SAD, Japan i Južna Koreja će u utorak i srijedu razgovarati u Washingtonu. Američku stranu predstavljat će pomoćnik državnog tajnika James Kelly.

Boucher je naglasio kako Sjedinjene Države neće popustiti ucjenama i dati neke poticaje Sjevernoj Koreji u zamjenu za prekid nuklearnog programa. Analitičari drže da Sjeverna Koreja svojim prekidom zamrzavanja nuklearnog programa želi ucijeniti SAD i u zamjenu za prekid dobiti sporazum o nenapadanju i očajnički potrebnu ekonomsku pomoć.

Boucher je, ipak, natuknuo da su Sjedinjene Države spremne na daljne razgovore sa sjavernokorejskim režimom, ali tek nakon prekida nuklearnog programa.

Potvrdno je odgovorio na upit da li je to početna točka da bi SAD ušao sa Sjevernom Korejom u bilo koju vrst razgovora ili pregovora.

´Važno je da Sjeverna Koreja razumije da sve počinje dokazivim prekidom ovih programa´, kazao je Boucher.

Boucher je najavio da će podtajnik za kontrolu naoružanja i međuanrodnu sigurnost John Bolton krajem siječnja posjetiti nakon razgovora u Washingtonu, Japan, Južnu Koreju i Kinu gdje će razgovarati o rješavanju sjevernokorejskog problema.

Pročitajte više