SAD objavio satelitske snimke: "Znamo tko je napao saudijske rafinerije"

Foto: EPA

SJEDINJENE Američke Države objavile su satelitske snimke napada na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji i podatke koji idu u prilog njihovim tvrdnjama da iza svega stoji Iran, piše BBC.

Iranci negiraju svoju umiješanost pošto je Wall Street Journal objavio da američki i saudijski dužnosnici ispituju mogućnost da su rakete na naftna postrojenja ispaljene iz Iraka.

Saudijci spremni odgovoriti na napad

Saudijski prijestolonasljednik Mohammed ben Salmane, čija je zemlja velik regionalni suparnik Irana, upozorio je da je Rijad spreman i kadar odgovoriti na taj teroristički napad.

Američki predsjednik Donald Trump napisao je na Twitteru da SAD "ima razloga vjerovati da zna" tko je odgovoran za napad na saudijsko naftno postrojenje i da se priprema oružana intervencija ovisno o potvrdi. 

"Napadnuta je zaliha nafte Saudijske Arabije. Postoji razlog da vjerujemo da znamo tko je krivac, spremni smo za oružani napad ovisno o potvrdi, ali čekamo da od Kraljevstva čujemo za koga oni vjeruju da je bio uzrok ovog napada i pod kojim uvjetima ćemo nastaviti", napisao je Trump, čiji tvit aludira na američku vojnu intervenciju nakon subotnjeg napada na saudijsko naftno polje.

Sličnu terminologiju koristio je u lipnju kada je objavio da je otkazao napad na Iran iako je bio spreman za to.

Cijene nafte jako skočile

Cijene nafte na svjetskim tržištima skočile su u ponedjeljak više od 10 posto, na najviše razine u četiri mjeseca, jer je napad dronovima na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji srezao proizvodnju za, procjenjuje se, više od 5 milijuna barela dnevno ili 5 posto ukupne proizvodnje u svijetu.

Na londonskom je tržištu cijena barela jutros skočila 13 posto, na 68,05 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 15 posto, na 60,90 dolara.

Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Huti, koje podupire Iran.

Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte.

The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela.

"Vijest o napadima dronovima na saudijsko naftno postrojenje odjeknut će na svjetskim tržištima ovoga tjedna", smatra Ray Atrrill, strateg u National Australia Bank.

Rusija: Globalne zalihe dovoljne da nadoknade izgubljenu saudijsku naftu

Svijet ima dovoljno zaliha nafte da nadoknadi privremeno smanjenu saudijsku proizvodnju zbog napada Hutija na naftna postrojenja, poručio je u ponedjeljak ruski ministar energetike Alexander Novak.

Nakon napada na saudijsku naftnu infrastrukturu, zbog kojeg je globalna ponuda smanjena oko pet posto, cijene nafte zabilježile su na londonskom tržištu najveći skok od rata u Perzijskom zaljevu 1991. godine.

Iz saudijskog naftnog diva Saudi Aramca priopćili su da je proizvodnja zbog napada smanjena za 5,7 milijuna barela dnevno.

Na pitanje je li Rusija spremna povećati proizvodnju, Novak je odgovorio da će Saudijska Arabija prvo iznijeti procjenu posljedica napada.

„Trenutno prema našim saznanjima svijet ima dovoljno komercijalnih zaliha da pokrije smanjenu opskrbu... na srednji rok", izjavio je ruski dužnosnik.

Dodao je i da planira telefonom razgovarati s novoimenovanim saudijskim kolegom princom Abduazizom bin Salmanom.

Rusija se po njegovim riječima drži svojih obveza preuzetih u okviru globalnog sporazuma o proizvodnji nafte i prerano je za razgovore o bilo kakvim promjenama razine proizvodnje.

Pročitajte više