SAD odobrio novi lijek protiv alopecije: Može obnoviti do 80% kose na tjemenu

Ilustracija: Shutterstock

IZGLEDA da bi kod pacijenata s autoimunom bolešću alopecijom areatom, zbog koje dolazi do značajnog gubitka kose, ovo stanje moglo biti reverzibilno, odnosno moglo bi doći do ponovnog rasta dlaka na područjima gdje je zabilježen gubitak kose. Naime, nedavno kliničko istraživanje jednog lijeka pokazalo je tako obećavajuće rezultate da je američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila njegovu upotrebu za pacijente starije od 12 godina.  

Što je alopecija? 

"Alopecia areata je iznenadan, mrljasti gubitak kose ili dlaka u osobe bez očite kožne ili sistemske bolesti. Najčešće su zahvaćeni vlasište i brada, ali može biti zahvaćeno bilo koje područje tijela. Gubitak dlaka može zahvatiti veći dio ili čitavo tijelo (alopecia universalis)", piše MSD

"Alopecia areata se smatra autoimunom bolešću koja zahvaća genetski sklone osobe izložene nejasnim okolišnim čimbenicima, poput infekcije ili emocionalnog stresa. Ponekad se pojavljuje zajedno s autoimunim vitiligom ili tireoiditisom", dodaje. 

Neki pacijenti koji boluju od alopecije izgube svu kosu na tjemenu, trepavice, obrve, kao i sve ostale dlake na tijelu. Takvi teški slučajevi obično su posebno otporni na dostupne tretmane, no to bi sada mogao promijeniti novi lijek ritlecitinib. 

Lijek LITFULO 

Tijekom drugog i trećeg stadija kliničkih ispitivanja (testiranja na ljudima) oralni lijek je poništio do 80 posto gubitka kose na tjemenu kod gotovo četvrtine svih pacijenata te se čini da se radi o jednom od rijetkih tretmana za tešku alopeciju koji je učinkovit, a koji dobro podnosi značajan broj ljudi. 

Ritlecitinib prodaje kompanija Pfizer pod markom LITFULO, a preporučena doza je 50 miligrama dnevno, piše Science Alert

"Premda se alopecija može razviti u bilo kojoj dobi, većina ljudi počinje pokazivati simptome u tinejdžerskim, dvadesetim ili tridesetim godinama. LITFULO je posebno važna opcija liječenja za mlađe pacijente sa značajnim gubitkom kose", rekla je dermatologinja Brittany Craiglow sa Sveučilišta Yale. 

Obnovio pokrivenost tjemena kosom i do 80%

U kliničkom istraživanju LITFULO-a sudjelovalo je više od 700 pacijenata s alopecijom iz 18 zemalja. Svaki je sudionik imao gubitak kose na polovici vlasišta, dok je polovina njih imala potpuni gubitak kose na tjemenu. 

U usporedbi s onima koji su uzimali placebo, kod pacijenata koji su uzimali 50 miligrama LITFULA dnevno uočena je značajna razina ponovnog rasta kose. Oko 23 posto pacijenata koji su lijek pili pola godine nakon tog razdoblja imalo je 80 posto (ili više) pokrivenosti tjemena u usporedbi s 1.6 posto kod onih koji su uzimali placebo. 

Za sada nije poznato na koji točno način LITFULO potiče rast kose, no rezultati istraživanja na miševima i biopsije vlasišta ukazuju na to smanjuje preaktivan imunološki odgovor koji izaziva upalu u folikulu dlake. Nažalost, ovaj mehanizam može utjecati na generalnu funkciju imunološkog sustava, što znači da bi oni koji uzimaju LITFULO-u mogli biti osjetljiviji na infekcije i bolesti. 

Istraživanje naziva Efficacy and safety of ritlecitinib in adults and adolescents with alopecia areata: a randomised, double-blind, multicentre, phase 2b–3 trial objavljeno je u časopisu The Lancet. 

Pročitajte više