SAD: PAKISTANSKI ZNANSTVENICI PRODALI LIBIJI NACRTE ZA NUKLEARNE BOJEVE GLAVE

Sjedinjene Države u posjedu su nacrta za izradu nuklearnih bojevih glava koje je izradio jedan pakistanski znanstvenik i prodao ih Libiji, objavio je u srijedu The New York Times.

Nacrti Abdula Qadira Khana, tvorca pakistanske atomske bombe, nalazili su se u maloj kutiji prebačenoj u SAD 22. siječnja, temeljem sporazuma između Washingtona i Tripolija kojim je Libija pristala odustati od svojeg programa razvoja oružja za masovno uništenje.

The Times ističe da su nacrti prvi čvrsti dokaz postojanja tajne mreže koju su vodili pojedini pakistanski znanstvenici, optuženi za prodaju nuklearnih planova za osobnu korist.

List navodi da su libijski dužnosnici priznali da su kupili nacrte od trgovaca, navodno za više od 50 milijuna američkih dolara.

Američki dužnosnici koji su proučili pakistanske dokumente rekli su da se u njima nalaze upute za obogaćivanje urana i nacrti za izradu atomskih bombi. Istaknuli su ipak kako ne vjeruju da je Libija iz pakistanskih nacrta mogla proizvesti nuklearne bojeve glave ili nuklearno gorivo.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više