SAD: Pitanje je hoće li Palestina dobiti svoju državu ako postane članica UN-a

Ilustracija: EPA

Očekuje se da će Vijeće sigurnosti UN-a sutra glasati o palestinskom zahtjevu za punopravno članstvo u UN-u, a taj potez neće voditi do rješenja izraelsko-palestinskog sukoba u vidu dvije države, rekla je danas američka izaslanica pri UN-u. Američka veleposlanica pri Ujedinjenim narodima Linda Thomas-Greenfield izjavila je danas da ne vidi kako bi rezolucija UN-a koja preporučuje da Palestina postane punopravna članica UN-a dovela do dvodržavnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba.

Thomas-Greenfield komentirala je to na tiskovnoj konferenciji u Seulu, upitana je li SAD spreman priznati zahtjev palestinskih vlasti za punopravno članstvo u UN-u. "Ne vidimo da će donošenje rezolucije u Vijeću sigurnosti nužno dovesti do rješenja s dvije države koje će funkcionirati i napredovati", izjavila je Thomas-Greenfield.

"SAD podržava dvodržavno rješenje"

Kazala je da je američki predsjednik Joe Biden kategorički rekao da Washington podržava dvodržavno rješenje i da radi na njegovoj što skorijoj provedbi. Očekuje se da će Palestinska samouprava potaknuti 15-člano Vijeće sigurnosti da već sutra glasa o nacrtu rezolucije kojom se preporučuje da postane punopravna članica tog svjetskog tijela, rekli su diplomati.

Alžir, članica Vijeća sigurnosti, poslao je nacrt teksta sinoć. Odbor Vijeća sigurnosti UN-a koji je razmotrio zahtjev "nije mogao dati jednoglasnu preporuku" o tome ispunjava li kriterije, prema izvješću odbora.

Sjedinjene Države imaju pravo veta

Zahtjev za punopravnim članstvom mora odobriti Vijeće sigurnosti, u kojem Sjedinjene Države imaju pravo veta, a zatim najmanje dvije trećine Opće skupštine od 193 članice. Nije mnogo postignuto u ostvarenju palestinske državnosti od potpisivanja sporazuma iz Osla između Izraela i Palestinske samouprave početkom 1990-ih.

Među preprekama je širenje izraelskih naselja, a izraelski izaslanik u UN-u Gilad Erdan kaže da Palestinska samouprava nije ispunila potrebne kriterije. Palestinska samouprava, na čelu s predsjednikom Mahmoudom Abbasom, ima ograničenu vlast na Zapadnoj obali. Hamas je 2007. zbacio Palestinsku samoupravu s vlasti u Pojasu Gaze.

Pročitajte više