SAD počinje umanjivati značenje oružja u Iraku

SJEDINJENE DRŽAVE počinju sve više umanjivati značenje pronalaženja iračkog oružja za masovno uništavanje, ključnog opravdanja napada na Irak, pomjerajući ga u neodređenu budućnost, piše u utorak USA TODAY.

Predaja ključne iračke znanstvenice za biološko oružje Rihab Rashid Taha, poznatije kao "dr. Mikrob", dala je administraciji predsjednika Busha mogući izvor informacija o oružju masovnog uništavanja, ali američki stručnjaci umanjuju mogućnost da će ona dati pravi dokaz o njegovom postojanju, piše list.

USA TODAY navodi, pozivajući se na obavještajne izvore, kako drugi irački dužnosnici kojih su se Amerikanci dokopali nastavljaju poricati postojanje zabranjenih oružja.

Dužnosnici američke vlade sada nastoje skrenuti očekivanja od lova na oružje, naglašavajući kako bi mogli biti potrebni tjedni ili mjeseci da se otkrije arsenal za koji su predsjednik Bush i drugi američki dužnosnici opetovano tvrdili da sadrži dovoljno kemijskog i biološkog oružja da ubije desetine ili stotine tisuća ljudi, piše list.

"Svaka osoba koje se dokopamo od pomoći je, ali mislim da se prema njihovim vlastitim djelima i priznanjima, američka vlada odriče nade da će naći zakopano blago puno oružja...", rekao je Jon Wolfsthal, stručnjak za oružje u Carnegie zakladi za međunarodni mir. "Izgleda da više ne očekuju da će u skorije vrijeme naći velika skrovišta oružja".

Mada su dužnosnici američke vlade zabrinuti zbog negativnih reakcija glasača, jer nema ni traga oružju za koje su tvrdili da je u Iraku, istraživanja javnoga mišljenja ukazuju da je njihova briga neosnovana. Istraživanje USA TODAY/CNN/Gallup pokazalo je 1. svibnja da 79 posto Ameikanaca vjeruje da je rat u Iraku bio opravdan i ako ne budu nađeni dokazi da je Irak imao oružje masovnog uništavanja.

Neuspjeh u pronalaženju oružja masovnog uništavanja u Iraku može ugroziti napore Bushove administracije da obavještajne podatke, kao u slučaju Iraka, iskoristi kao bazu za doktrinu preventivnih vojnih napada protiv neprijateljskih zemalja. Zato Pentagon namjerava udvostručiti do 1.300 broj tragača za oružjem u Iraku, piše list.

(Hina) sl sb

Pročitajte više