SAD povlači tisuće vojnika iz Afganistana i Iraka prije nego što Biden dođe na vlast

Foto: Epa

VRŠITELJ dužnosti ministra obrane Christopher C. Miller najavio je danas da će SAD iz Afganistana i Iraka do 15. siječnja 2021. povući još nekoliko tisuća američkih vojnika.

Trenutno se u Afganistanu nalazi oko 4500 američkih vojnika, a u Iraku 3000.

Miller je dodao kako povlačenje 2500 vojnika iz obje zemlje "ne znači promjenu" u američkoj politici ili ciljevima, piše CNN.

Povlačenje bi trebalo biti gotovo samo nekoliko dana prije nego što Biden preuzme vodstvo u Bijeloj kući.

Oko 2000 vojnika će se povući iz Afganistana do 15. siječnja 2021., a drugih 500 će otići iz Iraka, precizirao je Miller.

Ta odluka odražava želju američkog predsjednika da "uspješno i odgovorno okonča ratove u Afganistanu i Iraku i da vrati naše hrabre vojnike kući", rekao je.

Al-Kaida podupire povlačenje

Visoki dužnosnik za obranu rekao je da je najava u skladu s onim što je predsjednik Donald Trump najavio ranije ove godine i da je "u skladu s njegovim obećanjima američkom narodu".

Prema današnjem izvješću Pentagona, teroristička skupina Al-Kaida slaže se s planovima Trumpove administracije o povlačenju trupa iz Afganistana.

"DIA je izvijestila da čelnici Al-Kaide podržavaju sporazum jer to ne zahtijeva od talibana da se javno odreknu Al-Kaide, a sporazum uključuje vremenski okvir za povlačenje Sjedinjenih Država i koalicijskih snaga – čime je postignut jedan od glavnih ciljeva Al-Kaide", navodi se u izvješću.

Pročitajte više